donald_tusk_ved_westerplatte_1_september_2014_polennu
OPDATERET: Fredag vil EU, FN og statsledere fra lande i Central- og Østeuropa deltage i markeringen af Anden Verdenskrigs afslutning i Europa.

FN’s generalsekretær, EU’s præsident Donald Tusk og statsledere fra Bulgarien, Tjekkiet, Estland, Litauen, Rumænien og Ukraine, oplyser præsidentens kontor.

Anden Verdenskrig i Europa

Den 8. maj 1945 kapitulerede Tyskland mod de allierede tropper fra USA, England, Sovjetunion og Frankrig. Og krigen i Europa var slut. I kampen deltog også soldater fra mange andre lande, blandt andet Polen. Anden Verdenskrig sluttede dog først i august samme år, da Japan kapitulerede over for USA.

Første skud

Markeringen finder sted i Gdansk, da det var på halvøen udfor Gdansk – Westerplatte – det første skud under Anden Verdenskrig blev affyret af tyskerne mod Westerplatte.

Mindehøjtideligheden starter allerede klokken fem om morgenen, hvor eksperter vil diskutere om Anden Verdenskrig var en legal krig, og mange andre emner knyttet til Anden Verdenskrig.

Solidarnosc solidarnosc

Klokken 9 samme dag tændes der lys ved pladsen foran Solidarnosc centret, hvor tre kors er opstillet til minde om de skibsværftsarbejdere der blev dræbt af kommunisterne eller forsvandt sporløst. For polakkerne sluttede Anden Verdenskrig først i 1989, efter et oprør på samme værft ni år tidligere.

Klokken 11.40 flyttes markeringen til Westerplatte, på tidspunktet for det tyske angreb mod Polen på Westerplatte.

Dansk duo

Folketingets formand Mogens Lykketoft og Danmarks ambassadør i Polen, Steen Hommel repræsenterer Danmark i Gdansk.

Moskva dagen efter

Lørdag er der stor parade i Moskva, hvor sejren i den Store Fædrelandskrig mod Nazityskland (1941-1945) fejres på Den Røde Plads. På grund af Ruslands rolle i Ukraine, boykottes fejringen af mange udenlandske statsledere.

Vi mener

Det er polennu.dk’s vurdering, at kun få lande sender statsoverhoveder til Gdansk, for ikke at provokere Putins Rusland yderligere. Der har tidligere været forlydende om, at flere kongehuse ville deltage i Gdansk, men det tyder det ikke på, efter den formelle udmelding fra præsidentens kontor i dag.