Amerikanske missiler og soldater i Polen

  100 amerikanske soldater skal opstille missiler og uddanne polakkerne i brugen af det avancerede missilsystem, der opstilles i den polske by Morag. Arkivfoto.


  MORAG: 37 togvogne med udstyr og missiler ankom i går til Polen, sammen med et hundrede amerikanske soldater, der skal udstationeres på den nye base.


  Den amerikanske Patriot luftforsvar batterier og omkring 100 amerikanske soldater er ankommet til byen Morag i det nordlige Polen, bare 60 kilometer fra den russiske Kaliningrad grænse.

  37 togvogne

  Fra tidlig morgen i går har amerikanske soldater tømt 37 togvogne med missiler og andet militærteknisk specialudstyr.

  SOFA-aftale

  – Det er en vigtig dag for Polen og USA, for vores fælles mål og interesser, sagde den amerikanske ambassadør i Polen, Lee Feinstein, da soldater og udstyr var kommet til Morag.

  De første amerikanske soldater kom allerede tidligere på året, som en del af SOFA-aftalen (Supplemental Status of Forces Agreement) mellem USA og Polen.

  De amerikanske soldater skal træne de polske tropper i, hvordan man betjener Patriot-forsvarssystemet. Udstyret blev transporteret fra Kaiserslautern i Tyskland til Morag i Polen.

  Ceremoni i morgen

  I morgen vil den amerikanske ambassadør og brigadegeneral Mark Bellini, der er chef for den amerikanske hær i Europa sammen med polske embedsmænd holde en officiel ceremoni og inspicere den nye polsk-amerikanske base.

  Erstatning for langtrækkende missiler

  Udstationeringen af de amerikanske soldater og opstillingen af missiler er en erstatning for aftalen om et raketforsvarssystem, som USA’s tidligere præsident, Georg W. Bush, aftalte med Polen tilbage i 2008.

  Aftalen blev annulleret af den nuværende amerikanske præsident, Barack Obama, og erstattet med SOFA aftalen, som nu implementeres.

  Morag-basen ligger i den nordlige del af Polen, kun 60 km fra den russiske grænse til Kalliningrad.