Anden Verdenskrig 70 år

  donald_tusk_ved_westerplatte_1_september_2014_polennu

  Højtidlighederne begyndte klokken 20 minutter i fem i morges på fortet Westerplatte ved Gdansk. Foto: premier.gov.pl.


  GDANSK: I dag kl. 4.40 begyndte markeringen af 70 års dagen for udbruddet af Anden Verdenskrig.


  Højtidlighederne fortsatte dagen i gennem med deltagelse af omkring 20 regeringschefer og andre toppolitikere, blandt andre Tysklands kansler Angela Merkel, Italiens premierminister Silvio Berlusconi, den engelske udenrigsminister David Miliband og Ruslands regeringsleder Vladimir Putin.

  Putins ankomst

  Ruslands premiereminister offentliggjorde i går et ‘Brev til polakkerne” i avisen Gazeta Wyborcza. Her omtaler han den hemmelige aftale mellem Ribbentrop og Molotov (tysk-russisk aftale om deling af Polen), som han – uden adresse – skriver er der er gode grunde til at fordømme.


  Ingen undskyldninger

  På et pressemøde i eftermiddag sagde Vladimir Putin, at han var inviteret til Gdansk til at mindes ofrene for Anden Verdenskrig, og at hans besøg ikke havde andet formål.

  Donald Tusk:

  – Vi er her for at huske, hem der var aggressor, og hvem der var offer, for uden en ærlig erindring vil hverken Polen, Europa eller verden nogensinde komme til at leve i sikkerhed, erklærede Polens Donald Tusk ved dagens første ceremoni før daggry.

  Lech Kaczynski:

  Polens præsident, Lech Kaczynski, mindede om, at det bolsjevistiske Rusland den 17. september 1939 havde stukket en kniv i ryggen på Polen med besættelsen af landets østlige områder i henhold til den tysk-russiske Molotov-Ribbentrop Pagt.

  – I Polen banede besættelsen vej for Holocaust. Samtidig blev den præget af Stalins politiske politis massakre på polske officerer i Katyn, sagde Kaczynski i Gdansk ved 70 års dagen for Anden Verdenskrigs start kl. 4:40.