Anden Verdenskrig mindet af præsident og statsminister

    Præsiden_og_statsminister_mindedes_Anden_Verdenskrigs_udbrud_i_Gdansk_i_Polen

    Mindehøjtideligheden på Westerplatte begyndte tirsdag kl 4.45, på samme tid, hvor det tyske krigsskib Schleswig-Holstein åbnede ild den 1. september 1939. Foto: Polens statsministerium.


    GDANSK: Polens præsident og statsminister mindedes årsdagen for at Anden Verdenskrig brød ud i Polen med stikpiller til hinanden og til Rusland


    Polens præsident Andrzej Duda og statsminister Ewa Kopacz deltog begge i tirsdagens mindehøjtidelighed for udbruddet af Anden Verdenskrig, der traditionen tro begyndte før solopgang kl 4.45 på Westerplatte i Gdansk.

    Duda: Vi kan være stolte

    Polens præsident Andrzej Duda sagde i sin tale, at polakkerne kan være stolte af deres indsats under krigen.

    – Polen stod altid på den rigtige side, Polen stod altid på den frie verdens side. Vi havde aldrig en samarbejdsregering, vi havde soldater, der kæmpede på alle fronter under Anden Verdenskrig, sagde præsidenten.

    Tror på NATO og EU

    Duda lagde i sin tale vægt på, at freden kun kan bevares, hvis man står hårdt fast på den internationale orden.

    Med slet skjult henvisning til Ruslands krig i det østlige Ukraine understregede han, at at grænser skal respekteres, og at både NATO og EU er alliancer, som er stærke nok til at kæmpe for principperne i den internationale orden.

    Kopacz: Polen er vigtigst

    Polens statsminister Ewa Kopacz benyttede sin tale til at stikke til præsidenten, der på et nyligt besøg i Berlin kaldte Polen et land, der ikke længere er retfærdigt mod sine borgere.

    Kopacz sagde i sin tale på Westerplatte, at Polen er vigtigst, og at ingen indenrigs-politiske hensyn kan retfærdiggøre, at man sætter Polens troværdighed på spil.

    – I dag er vi ikke alene og vi er sikre, fordi Polen vækker tillid, fordi Polen er en troværdig partner, sagde Kopacz.

    Seks millioner døde

    Anden Verdenskrig brød ud 1. september 1939, da et tysk krigsskib åbnede ild mod den polske stilling på halvøen Westerplatte ved Gdansk. Den 17. september blev Polen angrebet af Sovjetunionen østfra.

    Nedskydning af civile, tvangsarbejde og deportationer til kz-lejre af polakker med gymnasieuddannelse og andre “farlige” samfundsgrupper blev indført i Polen fra krigens første dage, og seks millioner polakker mistede livet under krigen. Heraf var cirka halvdelen af jødisk herkomst.