Arrangører af voldelig march skal stilles til ansvar

  parade_på_Polens_uafhængighedsdag_i_Gdynia_i_Polen_-_beskåret

  Polens uafhængighedsdag blev mandag fejret over hele landet, og langt de fleste steder med fredelige parader med udklædninger og musikalske indslag som her i Gdynia i det nordlige Polen. Foto: Jakub Wozniak, gdansknu.dk.


  WARSZAWA: Warszawas borgmester og regionsborgmester har begge udtrykt håb om, at arrangørerne af mandagens uafhængigheds-march bliver stillet til ansvar for den voldelige udvikling.


  120.000 zloty vurderes skaderne at løbe op i efter mandagens store march for uafhængighed i Warszawa, der udviklede sig voldeligt og endte med 72 anholdelser.

  Arrangørerne får regningen

  Warszawas borgmester Hanna Gronkiewicz-Waltz meldte allerede mandag ud, at Warszawas kommune vil stille arrangørerne til ansvar for omkostningerne. Arrangørerne fra Hele Polens Ungdom og Den National-radikale Lejr havde på forhånd garanteret, at marchen for uafhængighed ikke ville udvikle sig voldeligt.

  Håber på retsforfølgelse

  Tirsdag udtalte regions-borgmester for Mazowiecki Regionen Jacek Kozlowski, at han regner med, at både ballademagerne og arrangørerne vil blive retsforfulgt efter marchen.

  – Arrangørerne er dem, der frem for alt bærer ansvaret for de begivenheder, der udspillede sig i Warszawa, sagde Kozlowski på et pressemøde tirsdag.

  Vold mod ambassade og kunst

  Under demonstrationen blev et vagtskur foran den russiske ambassade sat i brand. Det samme gjorde et kunstværk, der forestillede en stor regnbue, og som af mange blev betragtet som et symbol på tolerance over for homoseksuelle.

  Mange fredelige marcher

  Polens uafhængighedsdag den 11. november blev fejret over hele landet. Langt de fleste parader var festlige og fredelige med deltagelse af kunstnere, frivillige foreninger og almindelige mennesker.