Auschwitz berømte skilt stjålet fra indgangen

  Det berømte skilt fra dødslejren Auschwitz, før det blev stjålet. Der er nu ophængt en kopi, som blev lavet i 2006, hvis det originale skulle blive ødelagt eller stjålet. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  KRAKOW: Det berømte ‘Arbeit Macht Frei’ skilt er blevet stjålet fra Auschwitz, men attraktionen kan trøste sig med, at Tyskland nu vil sende millioner til Auschwitz for at redde lejren fra forfald.


  Inden afrejsen til klimatopmødet i København, fik den tyske kansler Angela Merkel lavet en aftale, der sikrer, at Tyskland støtter vedligeholdelsen af den tidligere nazistiske udryddelseslejr Auschwitz med 60 millioner euro. Pengene kommer fra tyske delstater og fra den tyske forbundsregering.

  Den berygtede Auschwitz-lejr ligger cirka 100 kilometer syd-vest for Krakow i det sydlige Polen. Indtil nu har den polske stat og fonde været alene om at forhindre lejren i at forfalde.

  Behov for 120 mio. euro

  Ifølge Polsk Radio vil den tyske stat betale 30 millioner euro til at holde Auschwitz ved lige. Samme beløb vil de tyske delstater bidrage med.

  Museet ved Auschwitz har vurderet, at der er behov for i alt 120 millioner euro til vedligeholdese og modernisering af den tidligere nazistiske dødslejr.

  Lejren består af 155 bygninger fordelt på 200 hektar land. Dertil kommer tusindvis af objekter, arkiver og dokumenter.

  Historisk skilt stjålet

  Næsten samtidig med meddelelsen om den tyske støtte, blev det verdenskendte skilte over indgangen til lejren – Arbeit Macht Frei – stjålet.

  Det berømte skilt blev fremstillet på lejrens smedeværksted af fange nummer 1010 der hed Jan Liwasz.

  Original kopi

  En kopi af skiltet, som blev lavet i 2006, har erstattet originalen, mens politiet arbejder på højtryk for at finde tyven.