Ballade mellem Rusland og Polen før topmøde

    Vladimir Putin kommer til Gdansk med friske påstande om, at Sovjetunionen var tvunget til at angribe Polen i 1939, for ellers ville Japan, Tyskland og Polen besætte Sovjetunionen. Arkivfoto.


    MOSKVA: De fleste polakker havde ventet en undskyldning fra Vladimir Putin for Anden Verdenskrig, når han i morgen kommer til Gdansk. Men det får de ikke.


    Det der skulle have været det helt store forsoningsmøde i forholdet mellem Rusland, Polen, USA og Tyskland er endt i et russisk propaganda-nummer og et forsøg på ny historieskrivning, skriver flere polske medier.

    70 år for Anden Verdenskrig

    I morgen er det 70 år siden, at Anden Verdenskrig startede ved Westerplatte ud for Gdansk. Tysklands forbundskansler, Angela Merkel og Ruslands regeringschef Vladimir Putin skal begge tale ved en højtidelighed i Gdansk, hvor også en række andre statsledere vil være til stede.

    Det var ventet at også USA’s præsident Barack Obama ville komme til Gdansk, men det gør han ikke.

    Polsk forventning

    Op til den russiske statsleders besøg viser en undersøgelse, at 3 ud af 4 polakker havde forventet at få en undskyldning fra Putin for Sovjetunionens angreb på Polen i september 1939 og for ofrene i Katyn.

    Men der kommer næppe nogen undskyldninger.

    Rusland skriver ny historie

    I dag udkommer nemlig en ny bog i Rusland med titlen: Hemmeligheder om Polen 1939 – 1945. Bogen konkluderer, at Sovjetunionen var nødsaget til at lave en aftale med Hitler i 1939 (Molotov-Ribbentrop-pagten) fordi en hemmelig alliance mellem Japan, Tyskland og Polen ellers ville gøre en ende på Sovjetunionens eksistens.

    I sidste weekend viste russisk stats-tv en dokumentarfilm, der kom frem til samme konklusion, og dermed reelt frikender Sovjetunionen for enhver tvivlsom handling i tiden op til Anden Verdenskrigs udbrud.

    Dokumenter frigives

    Bogen er skrevet af en pensioneret russisk general Lev Sotskov og indeholder en analyse af Warszawa’s interne og eksterne politiske situation, hemmelige militære rapporter fra krigstiden og instrukser til polske diplomater på polske repræsentationer i udlandet. Det er det russiske Udenrigsministeriums Efterretningstjeneste (SWR) der har leveret dokumenter og dermed skytset til den nye bog.

    Et af beviserne er blandt andet en polsk-tysk ikke-angrebspagt underskrevet i 1934.

    Polsk udenrigsminister var agent

    Bogen bringer også ’beviser’ fra den russiske efterretningstjeneste, der dokumenterer, at Polens udenrigsminister Beck i tiden op til Anden Verdenskrig var agent for Nazi-tysklands diktator Adolf Hitler. Et af de vigtigste beviser for den påstand, skulle være at den tidligere udenrigsminister havde et billede af Adolf Hitler hængende på sit officielle kontor i Warszawa.

    De russiske kilder hævder også, at Stanislaw Mikolajczyk, der var premierminister for den polske eksilregering i 1943 og 1944 arbejdede sammen med den britiske efterretningstjeneste, hvilket ikke bør overraske nogen.

    Warszawa raser

    I et tv-interview sagde den polske viceudenrigsminister Jacek Najder, at de russiske forsøg på at omskrive historien er modtaget med vrede i Warszawa.

    Han betegner de nye russiske udspil som helt uforståelige set i lyset af Putins besøg i Polen i morgen. Viceudenrigsministeren betegner initiativet fra Kreml som en vanlig stalinistisk omskrivning af historien.

    Kulde mellem Warszawa og Moskva

    Flere ting peger på at der blæser særdeles kølige vinde mellem Warszawa og Moskva. Forhandlingerne om leverancer af gas fra Rusland til Polen er strandet, og et planlagt 2-dages topmøde mellem regeringscheferne Donald Tusk og Vladimir Putin er aldrig blevet gennemført, selv om det har været aftalt tidligere på året.

    I et brev til den nyvalgte amerikanske præsident Barack Obama, udtrykte en række tidligere statsledere, bl.a. Lech Walesa, bekymring for resultatet af USA’s eftergivende politik overfor Rusland.

    Opfordring til kampagne

    Den polske Rusland-analytiker Krystyna Kurczab-Redlich siger til det polske Press Agency (PAP), at Moskvas propaganda er et typisk angreb på Polen, som har til formål at styrke Putins position på den indenrigspolitiske scene, som hun mener er drevet af fjendtligheder over for andre nationer.

    Krystyna Kurczab-Redlich mener også, at Polen efter den kommende uges markeringer af 70 året for Andens Verdenskrigs udbrud, bør starte en offensiv for at rette op på den russiske omskrivning af historien.

    Efter hendes mening bør de polske medlemmer af Europa-Parlamentet og diplomater lancere en kampagne for at forklare de vestlige lande om Putins taktik og politik over for Polen og resten af verden.