Barack Obama er bekymret for demokratiet i Polen

  obama_duda_polennu

  USA præsident Barack Obama kom i dag med udiplomatisk kritik af Polens demokratiske tilstand, og problemerne med forfatningsdomstolen under et møde med den polske præsident Andrzej Duda tidligere i dag. Foto: Præsidentpaladset.


  WARSZAWA: Den amerikanske præsident Barack Obama udtrykte åben og direkte kritik af Polens præsident Andrzej Duda ved et fælles møde i dag.


  Trods de synlige varme relationer mellem USA og Polen, så gentog præsident Barack Obama den amerikanske bekymring om de demokratiske forhold i Polen på et møde i dag med sin polske kollega.

  Demokrati er mere end ord

  – Demokrati er mere end ord, sagde den amerikanske præsident til Duda. Obama er i Warszawa for at deltage i NATO topmødet der begyndte 14.30 i det nationale fodboldstadion. Forinden havde han møde med EU præsident Donald Tusk på Hotel Marriott ved Kulturpaladset.

  Møde med Duda

  Barack Obama havde afsat en halv time til præsident Duda, og han indledte sin tale efter alle diplomatiske forskrifter. Obama sagde, at det var hans tredje besøg i Polen og at han altid er blevet modtaget med varme. Han udtrykte også stor begejstring for det polsk-amerikanske samarbejde. Obama roste også de mange polske indvandrede i Chicago, som er den største ”polske by” uden for Polen.

  Stilskifte

  Men efter et par minutter skiftede Obama, attitude og begyndte at tale om den polske forfatning, og fremhævede 3. maj som dagen for den polske forfatning – Europas første demokratiske. Han fortalte dele af den polske historie, hvordan polakker har måtte flygte fra tyranni og udemokratiske tilstande.

  Kritik af Polen

  Obama udtrykte herefter direkte bekymring for den fastlåste situation omkring forfatningsdomstolen i Polen.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: ANALYSE: Vigtigste NATO topmøde i mange år


  Støt demokratiet i Polen

  – Jeg opfordrer alle parter til at støtte de demokratiske institutioner i Polen. Demokrati er ikke bare et ord der er skrevet i forfatningen. Det er et fundament for demokratiet, at der er uafhængige domstole og en fri presse.

  – Det er de værdier, som USA er meget bekymrede over. Det er de værdier, der er grundlaget for vores alliance – det er hjertet af NATO-traktaten, sagde Barack Obama til Andrzej Duda.

  Respekt for valg

  Obama understregede også, at alle havde respekt for de demokratiske afgørelser i Polen, men at demokratiets spilleregler måtte overholdes.

  EU, Europarådet og USA har rejst skarp kritik af Polens demokratiske tilstande, efter at Jaroslaw Kaczynski fik magten i Polen efter parlamentsvalget i oktober.