Barack Obama er blevet upopulær i Polen

  Møde_mellem_præsidenterne_fra_USA_og_Polen__8_dec

  Polen forventer at Barack Obama kommer med en personlig undskyldning overfor polakkerne, efter at have betegnet Hitlers udryddelseslejre, som polske dødslejre. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Den amerikanske præsident, Barack Obama, er blevet særdeles upopulær i Polen, efter at have omtalt udryddelseslejrene under Anden Verdenskrig som ”polske dødslejre”.


  Da præsidenten i USA, Barack Obama, forleden uddelte en medalje, omtalte han de tyske nazistiske udryddelseslejre som ”polske dødslejre” (mange af dem ligger i det nuværende Polen). Og det gør man ikke ustraffet.

  Høj prioritet

  Det er en høj polsk udenrigspolitisk prioritet, at sikre at lejre fra Anden Verdenskrig, som f.eks. Auschwitz, betegnes som tidligere ”tyske nazistiske udryddelseslejr” – og ikke et ord om Polen eller polsk, trods lejrenes nuværende geografiske beliggenhed.

  Alle er rasende

  Polens statsminister, Donald Tusk siger, at Obamas udtalelse “har rørt alle polakker”, og understregede at polakker ”altid vil reagerer, når uvidenhed, manglende viden, og eller dårlige hensigter, kan føre til den slags fordrejning af historien, sagde den polske regeringschef, og sluttede:

  – Vi forventer omtanke, omsorg og respekt fra vores venner, især om spørgsmål af så stor betydning som Anden Verdenskrig.

  Præsident forsvarer præsident

  Udtalelserne og reaktionerne har nu fået den polske præsident til at tage sin amerikanske kollega i forsvar. Imens kører debatten på højttryk i de polske medier, og alle venter på en personlig undskyldning fra Obama. Før bliver der næppe ro om sagen.

  En beklagelig fejl

  I en erklæring betegner den polske præsident Komorowski, Barack Obamas bommert som “en beklagelig fejl”, og den polske præsident har da også skrevet til Det Hvide Hus om sagen.

  Uretfærdig og sårende

  – Det er både uretfærdigt og sårende, når der bliver brugt ord som ”den polske dødslejr” men det afspejler ikke, efter min mening, hverken intentioner eller de synspunkter, som vores amerikanske ven repræsenterer, siger den polske præsident.

  Hæder

  Ordene faldt, da Frihedsmedaljen, den højeste civile anerkendelse i USA, blev uddelt til efterkommerne af Jan Karski, der var polsk modstandsmand og hemmelige kurere under Anden Verdenskrig i Warszawa. Det var bl.a. Karski der orienterede Polens eksilregering i London, og den britiske regering, om Adolf Hitlers uhyggelige udryddelseslejre, men det stadig lykkedes tyskerne at holde dem hemmelige.

  Afvis medalje

  Den tidligere polske præsident, Lech Walesa, der har modtaget Nobels Fredspris, er så fornærmet på Obama, at han mener, at efterkommerne af Karski, der netop har fået en medalje, skal aflevere den igen i protest.

  Undskyldning

  Det Hvide Hus har udsendt en erklæring om, at det var en talefejl, da Obama sagde ”polske dødlejre”. Flere har opfordret præsidenten til at komme med en personlig undskyldning, men det er endnu ikke sket.

  Kræver undskyldning

  Polens jødiske samfund er også kommet til tasterne. Overrabbiner Michael Schudrich kalder Obamas bemærkning for “yderst beklageligt”, og forventer, at Barack Obama personligt underskylder sine udtalelse.

  Oppositionen også vred

  De polske oppositionsledere, har alle fordømt Obamas udtalelser.

  Jaroslaw Kaczynski fra Lov og Retfærdighedspartiet siger, at “den polske nation er blevet krænket på en usædvanlig drastisk måde,” og opfordrede Barack Obama til at komme med en personlig undskyldning.