Barack Obamas besøg fyldte de polske medier

  Den_amerikanske_præsident_Barack_Obama_sammen_med_Polens_statsminister_Donald_Tusk

  Den amerikanske præsident Barack Obama sammen med Polens statsminister Donald Tusk


  WARSZAWA: USA og Polen er tætte partnere understregede den amerikanske præsident Barack Obama overfor Donald Tusk efter besøget i Warszawa.


  Det amerikanske præsidentbesøg har fyldt i de polske medier i denne weekend. Ikke tidligere har et præsidentbesøg fået så stor opmærksomhed, skriver flere polske medier i dag.

  Det var Barack Obamas første besøg i Polen, da han måtte melde afbud til bisættelsen af Lech Kaczynski bisættelse i Krakow sidste år, på grund af vulkanudbryd på Island.

  Statsledere fra 19 lande

  Den amerikanske præsident fik også hils på andre Central og Østeuropæiske statsledere under sit besøg i den polske hovedstad, som tidligere omtalt på polennu.dk.

  Bilaterale forhold

  Den polske statsminister Donald Tusk, og den amerikanske præsident diskuterede økonomiske samarbejde, forsvar, energisikkerhed, spørgsmålet om polakkers adgang til at rejse til USA uden visa, oprettelse af en udviklingsfond, og situationen i Hviderusland, sagde de på en fælles pressekonference.

  – Polen betragtes med rette som et land, der har et særligt tæt forhold til USA.

  – Vi føler hver eneste dag en entydig støtte i de vigtigste spørgsmål vedrørende både om Polen, og i Den Europæiske Union – sagde statsminister Donald Tusk.

  Donald Tusk sagde, at samtalerne med Obama også handlede om energi, om gas og atomkraft.

  – Vi har besluttet, at disse projekter er et glimrende område for det polsk-amerikanske samarbejde, og jeg er overbevist om, at det vil bringe gode resultater for både polakker og amerikanerne. Det vil være en fælles business, en fælles energisikkerhed. – sagde Tusk.

  Atomkraft samarbejde

  – Jeg bekræftede også Polens vilje til at samarbejde om atomkraft. Amerikanerne vil være en værdifuld partner med stor erfaring og god vilje – sagde den polske statsminister.

  – Vi aftalte også, at vi vil presse Hviderusland så meget vi kan. Det er et problem for både USA og Polen, men USA har sammen med resten af EU, en bedre mulighed for at gøre noget ved problemet.

  Donald Tusk takkede den amerikanske præsident for besøget, og understregede, at Barack Obamas entusiasme giver troen på en bedre verden.