Beata Szydlo taler om russisk-tysk gas i Berlin

    merkel_og_polens_statsminister

    Polens statsminister, Beata Szydlo, besøger i dag Berlin og den tyske kansler Angela Merkel med tre væsentlige punkter på dagsordenen. Arkivfoto.


    BERLIN: I dag besøger, statsministeren Beata Szydlo, Berlin. På trods af 25-års fejringen for ‘godt naboskab og venligt samarbejde’ mellem Tyskland og Polen er der langt vigtigere emner på programmet.


    Omdrejningspunktet på dagens møde inkluderer naturgasprojektet, Nord Stream 2, som kommer til at løbe fra Rusland til Greifswald i Tyskland. Derudover vil Storbritanniens kommende folkestemning omkring potentiel udmeldelse af EU blive diskuteret, og endelig vil den fortsat massive flygtningestrøm til Europa være et punkt på dagsordenen.

    Søger en saglig diskussion

    Tyskland mener, Nord Stream 2 projektet vil komme den faldende europæiske gasproduktion til gode. Projektet delte EU sidste år, da man foreslog, og i september 2015 underskrev, at russiske Gazprom ville få monopol på denne gasforbindelse. Særligt Polen var modstander af denne beslutning ikke mindst ud fra sikkerhedsmæssige betragtninger.

    Det handler ikke kun om gas

    Sidste år i november sagde minister for europæiske anliggender, Konrad Szymanski, at: “Dette handler ikke kun om et gasrør. Det handler i lige så høj om forringelse af konkurrenceevnen inden for netop handel af gas – og den vil blive forringet, såfremt Rusland får monopol. Det håber vi, at den Europæiske Union forstår.”

    Knap et år er gået, og meget har ændret sig. Men, én ting står stadig uændret: I tyskernes øjne er spørgsmålet økonomisk – i polakkernes er det politisk.

    Europa minister med

    Konrad Szymanski siger i dag, at de polske repræsentanter, heriblandt Beata Szydlo, til dagens møde søger en saglig diskussion omkring emnerne med deres tyske kollegaer. Med hensyn til Nord Stream 2, udtaler Szymanski:

    – Vi håber, at Berlin forstår, at et åbent gasmarked er i mange flere landes interesse. Foruden Polen skal det 1.200 kilometer lange rør, som graves ned i Det Baltiske Hav forsyne Litauen, Letland, Estland, Danmark, Sverige, Finland og Tyskland, sagde den polske Europaminister.

    25 året for traktat

    Tyskland og Polen kunne den 17. juni fejre 25-året for deres ’polsk-tyske traktat om godt naboskab og venligt samarbejde.’ Denne traktat blev underskrevet som et supplement til den ’tysk-polske grænsetraktat.’ dens formål er at opretholde respekten overfor minoriteter, som lever langs Oder-Neisse-grænsen og at fremme tværkulturel kontakt imellem disse mennesker. Dette bliver dog blot et bagvedliggende tema til dagens møde, da de to lande har vigtigere ting at tale om.