Berlin fejrer Europas genforening hele dagen

    Symbol på Berlin-muren ved Solidarnosc udstilling i Gdansk. I dag er det 20 år siden at Muren mellem øst og vest i Tyskland blev revet ned. Foto: Martin Bager, polennu.dk


    BERLIN: Muren der delte den tyske hovedstad fra 1961 til 1989 genoplives i dag. Domino-brikker vil dagen igennem vælte i anledning af 20-året for Murens fald.


    Berlin er på den anden ende i dag. Statsledere fra den Kolde Krigs tid, bl.a. Polens tidligere præsident og Solidarnosc leder, Lech Walesa, mødes i dag i den tyske hovedstad for at fejrer 20 året for Berlin-murens fald.

    I aften vil en masse store dominobrikker blive væltet af fremtrædende personligheder.

    Første brik i Polen

    Polen og Solidarnosc optræder på den første af de store dominobrikker der væltes i dag. For de fleste vesteuropæere er Berlin-murens fald symbolet for kommunismens kollaps og Europas genforening.

    Det begyndte i Polen

    Men det hele startede faktisk i Polen, som der også står skrevet på den første af dominobrikkerne. På brikken er Solidarnosc’s (Solidaritet) logo, og et billede af Lech Walesa. Brikken viser også et rødt og hvidt kort over Polen, en tegning af Gdansk skibsværftets monument der blev opstillet til minde og de arbejdere der døde ved balladen på værftet i 1970 samt billeder fra rundbordssamtalerne i 1989, der førte til et frit Polen og et genforenet Europa.

    Kunstnere fra bl.a. Polen

    Unge kunstnere fra bl.a. Tyskland og Polen har i månederne op til festlighederne, dekoreret de mange dominobrikker af skumplast med deres fortolkning af, hvordan den fredelige revolution, der førte til kommunismens fald, ser ud for de nye generationer 20 år efter.

    ’Muren’ væltes igen i aften

    Dominobrikkerne er opstillet der var Muren lå indtil for 20 år siden. I forbindelse med en officiel fest i aften i Rigsdagsbygningen vil dominobrikkerne blive væltet som symbolet på Europas forandringer.

    På Potsdamer Platz, vil formændene fra Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen, Jerzy Buzek og Jose Manuel Barroso vælte flere af dominobrikkerne.

    Aftenens sidste stykke mur vil blive væltet af Sovjetunionen sidste leder, Mikhail Gorbatjov under en ceremoni ved Brandenburger Tor.

    Stoppe udvandring

    Berlin-muren blev opført den 13. august 1961 af det kommunistiske østtyskland (DDR), der i lighed med Polen var styret fra Moskva.

    Frem til 9. november 1989 holdt Muren øst- og vesttyskere adskilt, og mange mennesker fik brat afbrudt deres forbindelser til venner og familier på den anden side. Muren skulle stoppe den stadig stigende udvandring af borgere fra DDR til vesten, som tog til i starten af 1960’erne.

    UNDERSØGELSE: Hvad mener polakkerne om murens fald?

    Polakkerne mener, at den proces, der førte til Berlin-murens fald, begyndte i Polen, men de kender meget lidt til historien om Murens fald, der fandt sted bare fem måneder efter, at Polen havde afholdt de første delvise frie valg, viser en undersøgelse som EU’s kontor i Warszawa har gennemført.

    Polakkerne om muren

    68 procent af polakkerne mener, at Solidaritets-bølgen (Solidarnosc), og udskiftning af den kommunistiske ledelse i landet, havde stor betydning for at Berlin-muren faldt.

    Bedst for Tyskland

    70 procent af de adspurgte mener, at 9. november og Murens fald først og fremmest er en vigtig dag for Tyskland. 56 procent af de adspurgte mente også, at det var vigtigt for Europa, mens 38 procent mente at det havde stor betydning for udviklingen i Polen.

    Kun hver fjerde polak kender murens fald Polakkerne kender ikke meget til historien om Berlin-muren.

    Kun 8 procent af de adspurgte vidste, at Muren blev bygget indenfor tidsperioden 1956-1965, mens kun 27 procent af de adspurgte vidste, at den faldt igen den 9. november 1989.