Beslutningen er truffet: Præsident udpeger forhandlingsleder

Nationaldag Polen
Polens præsident Andrzej Duda vil mandag aften udpege en forhandlingsleder, der skal sammensætte en ny polsk regering, oplyser præsidentpaladset. Det er konsekvensen efter valget den 15. oktober, hvor den siddende regering mistede sit flertal. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens præsident Andrzej Duda har truffet en beslutning. Mandag aften udpeges en forhandlingsleder, der skal sammensætte en regering.

LÆS  Advarsel fra EU: Tre uger til at fjerne Tusk-lov

Polens præsident Andrzej Duda har allerede truffet en beslutning. Han har afgjort, hvem der skal være forhandlingsleder med det formål, at sammensætte en ny regering, meddelte præsidentpaladset mandag morgen.

– Efter konsultationer og mange overvejelser har præsident Andrzej Duda allerede truffet en beslutning om det såkaldte første skridt. Beslutningen står ved magt, så jeg anbefaler, at dem, der vil påvirke præsidenten, venter og ser aftaleteksten, skrev chefen for præsidentens kontor, Marcin Mastalerek på X-twitter mandag morgen.

Præsidenten har tidligere sagt, at der er to kandidater: Oppositionsleder Donald Tusk og statsminister Mateusz Morawiecki. Det er til trods for, at kun Donald Tusk kan samle flertal, ifølge udtalelser og aftaler mellem de tre største oppositionspartier.

Forhandlingsleder med eller uden flertal

– Vi venter stille og roligt. Det er godt, at præsidenten fremskynder beslutningen. Og jeg håber, at det bliver en beslutning der er baseret på matematik – at 248 (mandater, red.) er mere end 194, siger Borgernes Platforms (PO/KO) generalsekretær Marcin Kierwinski til Radio ZET.

Mandag over middag, vil Donald Tusk holde tale, hvor det ventes at han vil præsentere en aftale mellem de tre partier Borgernes Platform (PO/KO), Den Tredje Vej (PL2050/PSL) og Venstre (Lewica).

Hvis præsident Duda udpeger Mateusz Morawiecki, vil han ikke kunne samle flertal i parlamentet. Det kan kun Donald Tusk, ud fra de aftaler der er kendte. Men ved at udpege Mateusz Morawiecki, kan præsidenten forsinke processen, så regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS)/Forenet Højre kan blive i regeringskontorer et par uger ekstra. Hvis den siddende statsminister bliver udpeget som forhandlingsleder, så har han frist til den 27. november til at sammensætte en regering, der kan få flertal i parlamentet. Hvis ikke det lykkedes, vil opgaven blive overdraget til Donald Tusk.

Støt polennu.dk – vil du hjælpe os lidt på vej? – så bliver vi rigtig glade. Du kan støtte os via Mobilepay 23435905 med valgfrit beløb – eller du kan vælge mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00 med kortbetaling. På forhånd, mange tak!

 

LÆS  Over en halv million polakker til demonstration

LÆS  Polens regeringsparti har mistet vælgeropbakning