Blød får smøreost

bryndza_1

Blød får smøreost (Bryndza podhalanska) er lavet om sommeren i forehyrdernes hytter. Osten har en markant, salt og nogle gange syrlig smag og hvid eller bleggrøn farve. Den smøres let på brød, da dens konsistens er meget blød.

Ostens smag og kvalitet skyldes bl.a. den originale opskrift fra 1500-tallet, som stadigvæk bruges. Fremstillingsmetoden af blød får smøreost (Bryndza Podhalanska) er videreført fra generation til generation, og er nu en kunst, hvis viden kun er kendt i regionen.

Det er ligeledes afgørende, at det geografisk område, hvor den bløde får smøreost (Bryndza Podhalanska) stemmer fra, kendetegnes ved sine specifikke naturforhold, som bidrager til, at osten fra den region er enestående i sin art.

Den bløde får smøreost (Bryndza podhalanska) er en af Polens 36 EU-beskyttede produkter, når det gælder madvarer.