Bøder til danske og polske firma uden ny registrering

    Bøder_til_udenlandske_firmaer

    64 procent af de virksomheder, der er registreret i RUT, kommer fra bygge- og anlægsbranchen. Foto: Bjarne Jensen, polennu.dk


    KØBENHAVN: Polske og andre udenlandske firmaer får fremover en bøde på 10.000 kroner, hvis de ikke tilmelder sig det danske RUT register. Der vanker også bøder til danske virksomheder, hvis de hyrer virksomheder der ikke findes i registeret.


    Udenlandske virksomheder skal melde sig til Registeret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT), når de udfører opgaver i Danmark. Det er dog langt fra sket i alle tilfælde.

    Derfor kommer det nu til at koste 10.000 kroner i bøde, hvis myndighederne opdager, at et udenlandsk firma har undladt at lade sig registrere.

    Flest polske firmaer

    72 polske virksomheder havde i december 2010 tilmeldt sig RUT.

    Dermed udgjorde polske firmaer 38 procent af de i alt 180 udenlandske firmaer, som havde ladet sig registere i RUT.

    29 procent af firmaerne i RUT er tyske.

    Flere overtræder reglerne

    Fra 1. januar 2011 bliver også selvstændige uden ansatte omfattet af RUT-reglerne.

    Arbejdstilsynet oplyser, at det har oplevet et stigende antal henvendelser om udenlandske virksomheder, der overtræder de danske regler.

    Med de nye regler forventer Arbejdstilsynet endnu flere anmeldelser.

    Også bøder til danskere

    Danskere, der hyrer udenlandske firmaer, risikerer fremover også at få en bøde på 10.000 kroner.

    Når arbejdet begynder, skal den, der har bedt om at få opgaven udført, bede om dokumentation for, at det udenlandske firmaer er tilmeldt RUT.

    Hvis firmaet ikke leverer dokumentationen inden tre dage, skal den, der har bestilt arbejdet, henvende sig til Arbejdstilsynet.

    Politiet inddrages

    Når Arbejdstilsynet bliver bekendt med uanmeldte eller forkert anmeldte udenlandske virksomheder, overdrages sagen til politiet.

    Samtidig bliver SKAT orienteret om virksomheden, så det også kan blive undersøgt, om virksomheden overholder skattelovgivningen.

    Siden juni 2010 er cirka en femtedel af de udenlandske virksomheder, som Arbejdstilsynet har ført tilsyn med, blevet indstillet til bøde.

    EXTERNT LINK:Registeret for Udenlandske Tjenesteydere