Bomben der kunne have reddet Warszawa

  Bomben_den_20_juli_1944_der_kunne_have_reddet_Warszawa_Polen_polennu

  Herman Göring besigtiger skaderne efter et attentatforsøg i Ulveskansen mod Adolf Hitler, den 20. juli 1944. Fire blev dræbt, men en kuffert, der blev flyttet bag et bord, reddede Adolf Hitlers liv. Arkivfoto.


  KETRZYN: Fredag blev årsdagen for attentatforsøget mod Adolf Hitler i Ulveskansen, i det nuværende Polen, markeret.


  Fredag var det 68 års dagen for attentatforsøget mod Adolf Hitler i hans hovedkvarter for østfronten, Ulveskansen, der ligger i det nuværende Polen.

  Attentatforsøget skete den 20. juli 1944, kort tid før opstanden i Warszawa den 1. august der dræbte over 200.000 polakker, hovedsagligt kvinder og børn, der kæmpede mod tyskerne.

  Warszawa reddet?

  De fleste historikere er ikke i tvivl, hvis attentatet var lykkedes, var kamphandlingerne formentlig ophørt, og Warszawa kunne være sluppet for tabet af de mange menneskeliv, og en by der blev efterladt i ruiner.

  Kuffert med to bomber

  Det var den tyske stabsofficer, grev Claus von Stauffenberg, der smuglede en kuffert med to små bomber ind i et lokale, hvor Hitler holdt møde med sin stab. Stauffenberg var selv indkaldt til mødet, som oprindeligt skulle have været i Hitlers underjordiske bunker, men som lige inden blev flyttet til en træhytte på Ulveskansen.

  Toilet armering

  Lige inden møde skulle i gang, gik Stauffenberg på toilettet for at skifte skjorte, som han sagde til sine kolleger. Men tyskeren skulle armere de to små bomber, som ville sprænge 15 minutter efter. Da en vagt kaldte på Stauffenberg fordi mødet startede, nåede han kun at detonere den ene af bomberne. Årsagen var, at Stauffenberg manglede højre hånd, og flere fingre på den venstre, så det gjorde ikke armeringen nemmere.

  Forlod mødet

  Stauffenberg hastede ind til mødet, og placerede sin kuffert med den armerede bombe, lige ved siden af Adolf Hitler. Stauffenberg blev kaldt til telefonen, som aftalt med en medsammensvoren, at han forlod træhytten. Kort tid efter sprang bomben.

  Til Berlin

  Stauffenberg var overbevist om, at alle deltagerne, inklusiv Adolf Hitler var omkommet. Han stak af til Berlin, for at overtage kommandoen med sin andre kup-haner, men noget var ikke gået som planlagt. En officer, der ville tættere på Hitler under mødet, havde flyttet kufferten bag et tykt egetræsbord, der reddede Adolf Hitlers liv.

  Fire officerer omkom

  Først om aftenen, da Stauffenberg troede missionen var lykkedes, meddelte Adolf Hitler selv, at der havde været et attentatforsøg mod ham. Den næste dag blev Stauffenberg henrettet.

  Turistmål

  Ulveskansen er i dag et velbesøgt turistmål. Sidste år besøgte 180.000 polske og udenlandske turister stedet, selv om tyskerne bombede hele anlægget, da de forlod det.

  Ulveskansen er et bunkerområde på 13 hektar, og ligger ved den polske by Ketrzyn, der tidligere hed Rastenburg.