nationaldag_i_polen_11_november

WARSZAWA: Borgmester vil følge Uafhængighedsmarchen fra byens sikkerhedsrum sammen med sine embedsmænd, og aflyse hvis det bliver nødvendigt.

LÆS  Polen åbner grænserne til EU-lande lørdag


Den 11. november er det 100 år siden at Polen atter blev en uafhængig stat. Og det vil behørigt blive fejret af mange polakker i den kommende weekend – og naturligvis også af landet ekstreme nationalistiske kræfter.

Europa kun for hvide

Ved Uafhængigheds marchen i fjor var der banner med slagord som: Europa kun for hvide, Gud er stor. Det ønsker den populære Warszawa borgmester Hanna Gronkiewicz-Waltz ikke at se igen. Derfor vil hun følge marchen fra byens sikkerhedsrum sammen med sine embedsmænd, for at overvåge om marchen udvikler sig til had og racisme. Hvis det sker, er borgmesteren klar til at opløse festlighederne, siger hun til onet.pl.

– Vi vil analysere alt, vi vil fotografere alt, og hvis (…) det bliver som sidste år, vil jeg opløse denne manifestation.
– Det skal de vide, og arrangøren bliver stillet til ansvar for det. Vi optager alt, siger Warszawa borgmesteren.

Forbudt propaganda

Gennem mange år har Uafhængighedsmarchen været kontroversiel. For år tilbage kostede marchen også menneskeliv. Den arrangeres af historiske grunde af organisationer, som i dag betragtes som ekstremt nationalistiske. Det vækker bekymring i Warszawa, ikke mindst for at der sker en gentagelse af sidste år, hvor mellem 20 – 60.000 deltog i marchen. Nogle hundrede af dem, medbragte racistisk banner og udstyr der ikke er tilladt i Polen. Billederne fra sidste år skabte overskrifter i medier verden over – også i Danmark.
Da det er 100 året i år, venter mange i Warszawa at det kan blive langt værre i år, hvis ikke der gøres en særlig indsats. Der er også bekymring for en stor fest lørdag aften i Warszawa, der holdes af de samme ekstrem nationalistiske organisationer.

LÆS  Lufthansa genoptager rute-flyvninger til Polen

Alt imens at sygemeldingerne fra politibetjente vælter ind til politihovedkvarteret i Warszawa.