Valuta:100 PLN koster 172,67 DKK
Søndag 15 september 2019

Borgmester: Mindesten for præsident er ulovlig

Ifølge Warszawas borgmester var kun søgt om tilladelse til en mindetavle og ikke en sten for Polens afdøde præsident Lech Kaczynski. Foto: MSWiA.
MindestederWARSZAWA: En mindesten for Polens afdøde præsident Lech Kaczynski blev søndag sat op ulovligt, siger Warszawas borgmester.
Af: Anna Werenberg
14. april 2016 - 9:06

En mindesten til ære for Polens afdøde præsident Lech Kaczynski blev søndag afsløret foran Warszawas rådhus, men Warszawas borgmester Hanna Gronkiewicz-Waltz har efterfølgende kaldt stenen ulovlig, fordi der ikke er søgt om tilladelse til at stille den op.

6-års dagen for flyulykke

Søndag var det seks år siden, at Polens daværende præsident Lech Kaczynski døde i en flyulykke ved Smolensk i Rusland sammen med 95 højtstående polakker på vej til en mindehøjtidelighed for ofrene i Katyn under Anden Verdenskrig.

Minister og partiformand afslørede sten

Dagen blev søndag markeret flere steder i Polen og blandt andet ved, at mindestenen foran Waszawas rådhus blev afsløret af formanden for Polens regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS), der samtidig var tvillingebror til den afdøde præsident, Jaroslaw Kaczynski og Polens indenrigsminister Mariusz Blaszczak.

Stenen bærer en mindetavle for den afdøde præsident Lech Kaczynski, der blandt andet fortæller, at han var den første borgmester i Warszawa, der blev valgt ved et almindeligt valg, og at han "faldt under tjeneste for fædrelandet den 10. april 2010 ved Smolensk".

Ingen tilladelse til en sten

Warszawas borgmester Hanna Gronkiewicz-Waltz har dog efterfølgende oplyst, at der ikke var søgt om tilladelse til at opstille en sten.

- Vi var overraskede over stenen foran rådhuset. Det skulle have været en tavle, og uden ordet "faldt", med i stedet "døde", sagde Warszawas borgmester Hanna Gronkiewicz-Waltz tirsdag til Radio Zet.

- Vi må tage kontrol over sagen med stenen foran rådhuset, den er ulovlig. Og Lech Kaczynski ligner slet ikke sig selv, sagde Gronkiewicz-Waltz.

Modsætter sig statue på hovedgaden

Warszawa by har nægtet at give tilladelse til at opstille en statue for Lech Kaczynski på hovedgaden Krakowskie Przedmiescie.

Borgmesteren siger til Radio Zet, at der ikke er plads til flere statuer på hovedgaden, og at byen også har også sagt nej til at opstille en statue af den tidligere pave Johannes Poul den 2.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 16. september 2019
00:00-06:00

Delvis skyet

Delvis skyet
18 °C

I dag, 16. september 2019
00:00-06:00

Opholdsvejr

Opholdsvejr
14 °C

I dag, 16. september 2019
00:00-06:00

Delvis skyet

Delvis skyet
15 °C

I dag, 16. september 2019
00:00-06:00

Delvis skyet

Delvis skyet
18 °C

I dag, 16. september 2019
00:00-06:00

Delvis skyet

Delvis skyet
16 °C