Borgmester og statsminister er de mest populære

statsminister og borgmester polen
Statsminister Mateusz Morawiecki og borgmester Rafal Trzaskowski, var de mest populære politikere i 2020, viser en ny undersøgelse. Her er det statsministeren under det seneste succesfulde EU-topmøde. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens statsminister Mateusz Morawiecki og borgmester i hovedstaden, Rafal Trzaskowski, var de mest populære politikere i 2020.

LÆS  Jaroslaw Kaczynski er taget på to ugers ferie

Polens statsminister Mateusz Morawiecki og borgmesteren i Warszawa, Rafal Trzaskowski, deler første pladsen i popularitet. Det viser en ny afstemning. Det er Polens første webportal, og en af de største, wp.pl, der har gennemført undersøgelsen blandt sine læsere.

Statsminister

Statsminister Mateusz Morawiecki er kendt for at være midtsøgende, og han har da heller ikke en politisk baggrund. Han er tidligere bankdirektør og blev hentet til PiS-regeringen som statsminister. Det var også den polske statsminister, der fik afsluttet forhandlingerne med EU uden en ny stor konflikt mellem Warszawa og Bruxelles.

Borgmester

Warszawa borgmesteren, Rafal Trzaskowski, var modkandidat til præsident Andrzej Duda ved valget sidste år, men tabte knebent efter en valgkamp midt i corona-pandemien.

Borgmester Trzaskowski var blandt de første, til at udråbe sin by som LGBT venlig. Han har meddelt, at han vil skabe en ny bevægelse, der skal gøre en ende på Kaczynski-regeringen. Han er i dag – ifølge undersøgelsen – langt mere populær end præsident Andrzej Duda.

Mest populære

18 procent – Rafal Trzaskowski, borgmester, tidligere præsidentkandidat

18 procent – Mateusz Morawiecki, (MS) statsminister

12 procent – Szymon Holownia, partileder Polen 2050, tidligere præsidentkandidat

9 procent – Andrzej Duda, præsident

8 procent – Jaroslaw Kaczynski, (MS) partileder Lov og Retfærdighed (PiS), tidligere præsidentkandidat

4 procent – Donald Tusk, tidligere statsminister, tidligere præsidentkandidat

3 procent – Krzysztof Bosak (MS), partileder Konfederationen, tidligere præsidentkandidat

3 procent – Wladyslaw Kosiniak-Kamysz (MS), partileder Bondepartiet (PSL), tidligere præsidentkandidat

LÆS  Donald Tusk på vej tilbage til polsk politik

Tallene er usædvanlige, fordi en polske præsident traditionelt er den mest populære politiker. I målingen er statsminister Morawiecki og borgmester Trzaskowsk begge, dobbelt så populære som præsident Andrzej Duda.

LÆS  Medie: Ministerfyringer på vej i Polens regering

Borgmester

borgmester
Rafal Trzaskowski, borgmester i Warszawa og præsidentkandidat.

Støt polennu.dk

Vi har ikke bygget en betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, kan du blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.

Statsminister

statsminister
Statsminister Mateusz Morawiecki bliver chef for en ny regering, når den formelt udpeges tirsdag klokken 14.00 af præsident Andrzej Duda. Med sig får statsministeren ikke mindre end fire vicestatsministre, hvoraf Jaroslaw Kaczynski er den ene af dem. Foto: Krystian Maj.

Partileder

polska 2050
Præsidentkandidat ved valget i juni, den 43-årige Szymon Hołownia, har lavet en ny politisk demokratisk bevægelse med navnet Polen 2050. Foto: Polska2050.

Præsident

præsident
Polens præsident Andrzej Duda, der ifølge præsidentpaladset er covid-19 syg, er kommet med et kompromisforslag til abortspørgsmålet, men ingen har taget det alvorligt. Protesterne fortsætter. Foto: KPRM.

Partileder

Kaczynski
Partiformand Jaroslaw Kaczynski (PiS) vil have stoppet de frie polske medier – enten ved at kræve polsk ejerskab eller ved at nationalisere de resterende frie medier, skriver Reuters. Arkivfoto.
Tusk
Donald Tusk vil ikke brevstemme til det kommende præsident-valg den 10. maj. Han vil ikke kalde det et valg, men en proces. Han mener det er uforsvarligt at gennemføre valget af flere grunde; corona-krisen, det er ikke et frit valg, det strider mod forfatningen, og det handler alene om Kaczynskis syge ønske om at fastholde magten for enhver pris. Arkivfoto.
LINK TIL ENGELSKE NYHEDER OM POLEN