Valuta:100 PLN koster 176,38 DKK
Mandag 20 januar 2020

Borgmester vil heller ikke være præsident

Warszawa borgmester Rafał Trzaskowski har ligesom Donald Tusk takket nej til at stille op som præsident. I stedet peger de på Małgorzata Kidawa-Błońska, der i så fald kan blive den første kvinde der bliver præsident i Polen. Privatfoto.
ValgWARSZAWA: I sidste uge takkede Donald Tusk nej til at blive præsident-kandidat, og i weekenden fulgte hovedstads-borgmesteren trop. De peger på Małgorzata Kidawa-Błońska, der kan blive den første kvinde i embedet.
Af: Jens Mørch
18. november 2019 - 15:38

Der er uro i det største oppositionsparti, Borgernes Platform (PO). To af medlemmernes foretrukne kandidater til præsidentvalget næste år, EU-præsident Donald Tusk og Warszawa borgmesteren Rafał Trzaskowski, har begge takket pænt nej tak.

Først var det Donald Tusk, der mente at hans chancer var alt for små, da han kan blive et nemt offer for smædekampagner, fordi han tog mange upopulære beslutninger som statsminister. Tusk har også for egne midler fået foretaget en hemmelig meningsmåling, der heller ikke bekræftede ham i, at et præsidentkandidatur er en god ide lige nu.

Donald Tusk stillede op som præsident allerede i 2005, og fik flest stemmer i første valgrunde. Men falske rygter – igangsat af modkandidaten Lech Kaczynski (Lech og Jaroslaw Kaczynski) - om at Tusk bedstefars samarbejde med tyskerne under Anden Verdenskrig, betød at han tabte anden valgrunde stort. Det har Donald Tusk næppe lyst til at prøve igen.

Vil ikke svigte vælgerne

I weekenden fulgte så Warszawas populære borgmester, Rafał Trzaskowski, 47 år, trop. Han vil heller ikke være præsidentkandidat. Trods hans debut som borgmester sidste år, vandt han meget overbevisende i første runde over regeringspartiets kandidat.

- Jeg kan ikke være en god borgmester, og fører præsidentvalgkamp samtidig. Borgerne i Warszawa har vist mig tillid, og den vil jeg ikke svigte, sagde Rafał Trzaskowski i weekenden.

Polens første kvinde i embedet?

Han peger i stedet for på partiets statsministerkandidat ved valget i oktober, Małgorzata Kidawa-Błońska, 62 år. Hun blev sat ind i erkendelse af, at den nuværende formand Grzegorz Schetyna ikke er populær i befolkningen. Faktisk er der flere der tager afstand fra ham, end fra den ellers så upopulære partiformand for regeringspartiet, Jaroslaw Kaczynski. I januar afgøres det om Grzegorz Schetyna efter tre valgnederlag i træk.

Flere kandidater

Flere navne nævnes også i kampen om præsidentposten, blandt andet tidligere udenrigsminister og formand for Sejmen, Radoslaw Sikorski. Han er yderst velkvalificeret til jobbet, men han har ry for at være meget arrogant, og uden evne til at komme på bølgelængde med de menige polakker. Og det er nødvendigt, hvis oppositionen skal overtage præsidentposten.

Dudas konkurrenter

Det ventes at præsident Andrzej Duda genopstiller, selv om intet er sikkert. I så fald bliver hans mest seriøse kendte modkandidater - af dem vi kender i dag - den 62-årige Małgorzata Kidawa-Błońska fra Borgernes Platform (PO) eller det Polske Bondepartis populære formand, den 38-årige læge og tidligere minister Władysław Kosiniak-Kamysz.

Der er præsidentvalg i maj måned næste år. Meget kan nå at ske endnu. Ved seneste præsidentvalg i 2015 førte den daværende præsident Bronislaw Komorowski stort i målingerne (80 procent) en måned før valget, men endte med at tabe til den nuværende præsident Andrzej Duda. Alt kan ske i polsk politik. Stifteren af partiet Forår, Robert Biedron, som også nævnes i kampen om at blive præsident, vil dog næppe have nogen chance for at nå til anden valgrunde, hvis han stiller op.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 20. januar 2020
18:00-00:00

Delvis skyet

Delvis skyet
1 °C

I dag, 20. januar 2020
18:00-00:00

Delvis skyet

Delvis skyet
3 °C

I dag, 20. januar 2020
17:00-18:00

Skyet

Skyet
2 °C

I dag, 20. januar 2020
16:00-18:00

Delvis skyet

Delvis skyet
2 °C

I dag, 20. januar 2020
17:00-18:00

Delvis skyet

Delvis skyet
3 °C