polen_brandmaend_brandbil_martin_bager

Alt tyder på en ny trist rekord, når antallet af ulykker nytårsaftensdag og nytårsdag er gjort op i løbet af onsdagen. 11 er indtil nu blevet dræbt, i fjor var det kun tre for begge dage. Foto: Martin Bager.


OPDATERET: Fem mennesker brændte inde, mens seks blev dræbt i trafikken. Brandchef kalder årsskiftet for yderst tragisk og forudser en ny trist rekord.


Det har været et hektisk årsskifte for brand og redningstjenesterne i Polen. 1.664 gange blev de kaldt ud til assistance i tidsrummet fra nytårsaftensdag til nytårsmorgen klokken 6. I de 828 af tilfældene var det brande, som mest var en konsekvens af uforsvarlig brug af fyrværkeri.

Ny rekord i år

Til sammenligning blev der på 48 timer sidste år (nytårsaftensdag og nytårsdag 2017/18) sammenlagt brug for tjenesterne 1.988 gange. Men i tallene for i år (1.664) mangler der fortsat 18 timers udkald i beregningen, nemlig udkaldene fra tirsdag morgen frem til midnat.

– En yderst tragisk og trist nat. Det er ikke helt rigtigt, når nogen hævder at polakkerne har sikret sig mod ulykker nytårsaften. Vi har et meget større antal ulykker i år, og vi har stadig meget travlt, siger en talsmand for Statens Brandvæsen, Pawel Fratczak.

11 døde

I alt er 11 mennesker døde fra nytårsaftensdag til tirsdag morgen klokken 6.00. Ved det seneste årsskifte var det kun tre personer der omkom.

Polsk politi har i samme periode tilbageholdt 221 spritbilister, men meddeler om en ellers rolig nytårsaften og nat.

Laser shows

Det skønnes at alle polakker i Polen tilsammen har brugt cirka en halv milliard zloty på indkøb af fyrværkeri i år (520 millioner zloty i 2017). I flere polske byer har fyrværkeri været forbudt, og i mange af byerne er fyrværkeri erstattet af imponerende laserlys-shows.