”Corona-minister” træder tilbage efter skandaler

Den 48-årige corona- og sundhedsminister Łukasz Szumowski har tirsdag meddelt at han trækker sig. Foto: MZ.

WARSZAWA: Polens populære sundhedsminister – eller coronaminister – Łukasz Szumowski har meddelt sin afsked. I sidste uge trådte hans viceminister tilbage.

LÆS  EU: Ændringer i Polen er ikke nok til udbetaling af penge

Polens populære sundhedsminister Łukasz Szumowski (48) har i dag meddelt sin afgang. I foråret var han en af de mest populære politikere, da han stod frem i medierne som ham der vejledte polakkerne i håndteringen af corona-krisen i Polen.

Private årsager

Selv siger Szumowski, at hans afgang længe har været planlagt, og at den skulle have fundet sted lige inden corona-krisen brød ud i februar. Han siger at private og helbredsmæssige årsager er skyld i hans tilbagetrækning. Men der kan være andre årsager, til at han trækker sig.

Indkøb hos venner og familie

Ministeren har længe været under kraftig beskydning, fordi han har foretaget indkøb på ministeriets vegne, hos flere af hans private venner og familiemedlemmer. Det gælder blandt andet indkøb af corona-masker for over 200 millioner zloty. Han beskyldes også for at give urigtige oplysninger om hans private økonomiske forhold, som man skal efter polsk lov.

Viceministeren Janusz Cieszyński, som havde ansvar for at kontrollere de offentlige indkøb, trak sig for få dage siden.

Valgt sidste år

Den nu tidligere sundhedsminister Łukasz Szumowski gik ind i politik i 2016, hvor han blev viceminister i videnskabsministeriet under Jaroslaw Gowin. I 2018 blev han sundhedsminister, og i 2019 blev han for første gang valg ind i Sejmen. Han vil fortsætte sit arbejde i parlamentets underhus Sejmen.

Nu er det formelt op til statsminister Mateusz Morawiecki at finde en ny sundhedsminister.

LÆS  Corona tal fra Polen: 19 døde polakker

Støt et frit og uafhængigt medie! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.

 

LÆS  Corona tal fra Polen: 283 døde polakker