Dårlig infrastruktur hæmmer Polens konkurrenceevne

  polens_infrastrutur_er_for_ringe

  Selvom Polen de seneste år har været præget af vejarbejde er det ikke nok ifølge World Economic Forum. Foto: gddkia.gov.pl


  GENEVE: Polen ligger nummer 41 på en liste over landenes konkurrenceevne, som organistationen World Economic Forum udarbejder.


  Polen ligger nummer 41 på listen over landenes konkurrenceevne, som organisationen World Economic Forum udarbejder. Det er samme placering som sidste år. Organisationen kom med oplysninger på mødet i Polen, der blev indledt af den polske præsident, og som slutter i dag ved Krakow.

  På listen for 2012-13 er Schweiz nummer 1, fulgt af Singapore og Finland. Danmark er rykket fire pladser ned og ligger nummer 8.

  World Economic Forum bedømmer de i alt 144 lande på listen på en række faktorer, som er samlet i såkaldte konkurrenceevne-søjler.

  Langt fra international standard

  Hvis Polen skal længere frem på listen er det afgørende, at landet forbedre sin infrastruktur, som er langt bagud i forhold til internationale standarder, fastslår World Economic Forum.

  I forbindelse med europamesterskaberne i fodbold, EURO 2012, skete en del fremskridt med hensyn til anlæg af nye veje og renovering af andre, men det er ikke nok til at skabe bedre sammenhæng mellem de forskellige dele af landet, skriver World Economic Forum.

  Mange regler

  De mange love og regler, som regulerer det polske erhvervsliv, bliver også fremhævet som et problem. Indenfor offentlig regulering ligger Polen nummer 131 på listen.

  For at komme højere op på lsiten, bør Polen satse på at skabe flere klynger af virksomheder indenfor samme branche.

  Polen bør også gøre mere forskning og udvikling brugbar for virksomhederne. Desuden skal samarbejdet mellem landets universiteter og den private sektor styrkes.

  Mange med høj uddannelse

  Blandt Polens største styrker er størrelsen af markedet, hvor landet ligger nummer 19. Den høje standard på uddannelsesområdet og den høje andel af unge, der får en højere uddannelse, placerer Polen som nummer 20 på det felt.

  Når det gælder tillid til banker og den øvrige financielle sektor ligger Polen nummer 14.

  Hent rapporten

  Rapporten om Global Konkurrenceevne kan hentes på World Economic Forums hjemmeside (pdf).

  World Economic Forum er en privat, uafhængig organisation med hovedsæde i Geneve i Schweiz.