Danmark fik ikke medaljer med hjem fra Polen

    presselandshold_em_2015_polen_polennu

    Der var styr på bagkæden, da Danmark mødte et udvalgt pressehold fra Trebyen (Gdansk, Gdynia og Sopot) ved EM 2015 for pressehold. På billedet er det Anders Juul (7), Rasmus Dam (12) og landsholdets anfører Andreas Kraul (3) og med Mads Olsen (9) yderst til højre. På målet ses første målmanden Kim Ragel. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


    GNIEWINO: Det danske presselandshold i fodbold er fortsat ubesejret som landshold, men kiksede skæbnesvangert mod kollegerne fra Polsat Sport ved EM i Polen.


    Det danske fodboldlandshold for journalister var af de polske medier udråbt som turneringens absolutte favoritter ved EM 2015 i Polen, da otte polske medier og otte nationer i den forgangne uge deltog i slutspillet om det uofficielle EM 2015 for pressehold på polsk græs.

    Ubesejret

    Det danske hold var forud for slutspillet ubesejret og havde satset på en guldmedalje, men drømmene brast i et fatalt opgør under meget vanskelige omstændigheder. Det begyndte ellers så godt for danskerne.

    Hård start

    I den første kamp i gruppespillet ved EM for pressehold, var det den polske avis Gazeta Wyborcza det danske mandskab skulle møde. Men i sekunderne før kampen skulle fløjtes i gang blev den danske holdleder skadet og måtte forlade banen. Trods et hurtigt mål af Gazeta Wyborcza i de første sekunder af kampen, fandt det danske hold hurtigt formen, og en storspillede Thomas Hovmøller og en lige så livlig Anders Juul rettede op på chokstarten med mål til stillingen 2 – 1. Og så var ellers et godt sammenspillet dansk hold der kontrollerede resten af kampen, til slutresultatet 2 – 1.

    To røde kort

    Det var en dramatisk kamp, og de kompetente polske dommere måtte uddele to velfortjente røde kort – et til hvert af de to mandskaber. Fra dansk side var det den fysisk stærke Rasmus Dam, der måtte forlade banen, og inden da havde han fået henstillinger fra både holdets anfører og dommeren.

    Stjernespiller slagtes

    Danske Christian Wolny pådrog sig også en skade i kampens hede, en skade som han stadig døjer med. Det var tydeligt at se, at de polske modstandere havde luret den danske stjernespiller ud forinden, og vidste godt at han skulle neutraliseres, for at de kunne vinde. Men intet hjalp, danskerne trak sikkert sejren hjem i turneringens første opgør.

    Arbejdssejr mod Letland

    Det andet opgør ved EM var mod Letland. En modstander Danmark aldrig tidligere havde mødt, og som danske landstræner Casper Barsøe og landsholdsanfører Andreas Kraul havde indhentet oplysninger om forud for kampen. Men teamet frygtede ikke de lettiske modstandere, og det viste sig da også hurtigt i kampen, at den danske taktik var skruet rigtigt sammen. Den allestedsnærværende lyner Thomas Hovmøller sikrede en dansk arbejds-pligts-sejr over et velspillende lettisk landshold med flere stærke profiler. Kampen endte 2 – 0 uden at der på noget tidspunkt var tvivl om resultatet.

    Gruppevinder

    Danmark blev med de to sejrer gruppevinder, og klar til næste runde i kampen om medaljerne. På grund af en særlig opgørelsesmetode i turneringen, var det nu helt afgørende for Danmark, at den første kamp dagen efter skulle vindes. Ellers ville danskerne ryge ud af turneringen, og højest opnå mulighed for at spille om en samlet femte plads.

    Katastrofale træningsforhold

    Kampene blev spillet i på stadion i Gniewino ved Hotel Mistral, hvor den spanske A-landshold boede under EM 2012. Det var da også her det danske landshold var blevet lovet indkvartering og træningsforhold. Men sådan gik det ikke. I stedet måtte holdet ved ankomsten konstatere, at arrangørerne havde flyttet danskerne 40 km væk fra stadion til et sted uden trænings forhold.

    Storfavoritter mobbet

    Også de italienske favoritter blev udsat for denne behandling. I den italienske lejr gik man så vidt og mente, at flytningen var helt bevidst, for at arrangørerne kunne sikre mesterskabet til et polske hold. Uanset årsagen, så var situationen dybt alvorlig for det danske hold, da mange af spillerne har haft travlt i de hjemlige klubber, og derfor ikke har været i træningslejr forud for EM slutrunden i Polen.

    Skifter træningslejr

    Det gav forståeligt nok frustrationer i den danske lejr, der efter en nat uden egnede trænings-faciliteter besluttede sig for at flytte. Det var nødvendigt med optimale træningsforhold, og holdledelsen valgte derfor at flytte spillerne til Gdansk – på Hotel Gdansk, hvor også det spanske A-landshold også forberedte sig til EM 2012. Men igen skulle de danske drenge ud på en lang rejse til og fra det ellers perfekte stadion i Gniewino, som var blevet overtaget af sponsorer og officials.

    Polsat Sport

    Det næste afgørende opgør var nu kampen mod Polsat. Den danske anfører Andreas Kraul havde forud for kampen set Polsat, der overraskende havde slået både Tjekkiet og Italien ud af EM turneringen. Polsat havde dog også tabt knebent til et sammensat hold fra medierne i Trebyen (Gdansk, Gdynia og Sopot), men de ubesejrede danskere frygtede ikke Polsat.

    Tre skadet

    Danmark var hæmmet forud for opgøret, da både Christian Wolny og Chris Kronow var skadet efter de forudgående kampe. Og holdlederen var stadig skadet og ukampdygtig. Christian Wolny fik dog spilletid, men måtte hurtig sættes tilbage på bænken på grund af skaden fra dagen før.

    Ny chokstart

    Polsat overraskede det danske amputerede mandskab, og det blev til noget af en chokstart for Danmark, der kom bagud med 1 – 0 ved kampens start. Et resultat der holdt halvlegen ud. Det var tydeligt, at Polsat præsterede en helt anden spillestil end danskerne var forberedte på, og turneringens største overraskelse var ved at tage form. Danskerne fik aldrig fat i polakkerne, og den ellers så stærke danske bagkæde med Andreas Kraul og Mads Olsen var hoppet helt af.

    Udligning efter pausen

    Trods dansk udligning efter pausen på et straffespark, der blev eksekveret sikkert af Anders Juul, så fortsatte presset mod danskerne, der var som statister mod det overraskende og helt uforudsigelige Polsat Sport hold. Skuffelsen var til at få øje på i den danske lejr, da dommeren fløjtede kampen af.

    Første gang

    Danmark tabte 3 – 1 trods en stor indsats fra Kim Ragel i det danske mål. Gang på gang var Ragel ude ved stolperne for at parrer skuddene fra flere af Polsats stærkt spillende ubeskrevne profiler. Også i nærkampene fik den danske målmand dækket godt af, og uden ham kunne det være gået langt værre mod et snedigt Polsat mandskab, der havde afluret de danske svagheder.

    Historisk nederlag

    Det var dermed første gang at det danske presselandshold havde tabt et opgør i Polen. Nu var det som danskerne havde frygtet allermest, og som både Andreas Kraul og Christian Wolny havde advaret spillerne om forinden var nu en kendsgerning. Den særlige konstruktion i turneringen betød nemlig, at danskerne nu kun kunne spille om en 5. plads, selv om Danmark fortsat er ubesejret som landshold. Det tog hårdt på spillerne, der tog direkte i omklædningsrummet efter at have takket Polsat spillerne for kampen.

    Op til femtepladsen

    Trods nederlaget var der ikke noget i vejen med kampgejsten. Danmarks første modstander i kampen om femte pladsen, var den polske tv-kanal TVP. En kamp som danskerne vandt sikkert med cifrene 3 – 1. Herefter skulle de danske drenge spille om femte pladsen mod et udvalgt hold fra Trebyens medier (Gdansk, Gdynia & Sopot), det eneste hold der havde besejret Polsat i turneringen. I denne kamp viste danskerne sig fra sin bedste side, og med overlegen fysik, kløgt og overblik, blev det stærke mediehold fra Trebyen sendt ud af turneringen med en lussing på hele 5 – 3 af Krauls tropper der ville have revanche efter choknederlaget til Polsat.

    Ingen kommentar

    Trods fire sejrer ved EM-slutrunden og bare eet enkelt nederlag, så ønskede anfører Andreas Kraul ikke at udtale sig om indsatsen efter kampene. Heller ikke spillerne eller holdledelsen i den danske lejr har ønsket at kommenterer nederlaget til Polsat inden afrejsen til Danmark.

    I en kort meddelelse til polennu.dk fra cheftræner Casper Barsøe efter ankomsten til Danmark, hedder det:

    – Det var en stor skuffelse, at vi måtte nøjes med en femte plads. Men humøret har helet sig igen, og vi har taget resultatet til efterretning, skriver landstræneren.

    Polsat vinder EM

    I finalen mødte Polsat det polske dagblad Gazeta Wyborcza, som Danmark slog i gruppespillet, og vinderen af det interne polske opgør blev Polsat med 1 ¬– 0. Dermed fik Polsat guld ved det 3. uofficielle EM for pressehold.

    Letland bedste nation

    Letland, som Danmark slog med 2 – 0 i gruppespillet, blev bedst placerede nation med en samlet 4. plads trods flere nederlag på samvittigheden end Danmark.