Gdynia_filmfestival_dansk_ebbe_preisler_leszek_lopez_dansk_polsk_film_maja_gionnoccaro_0

Direktøren for Gdynia Film Festival, Leszek Kopec i november sammen med den danske filmmand Ebbe Preisler i Gdynia Filmskole, som Kopec også er rektor for. Foto: Maja Giannoccaro, Dansk-polsk Film.


GDYNIA: Danmark og danske film bliver temaet, når Polens største filmfestival Gdynia Film Festival, begynder i september. Danske film og danske filmfolk bliver en del af dette års festival.


Den 39. Gdynia Film Festival, der gennemføres fra den 15. – 20. september, bliver i år med dansk tema. Tre danske film skal vises på festivalen, som er Polens største og vigtigste spillefilm festival.

LÆS MERE
gdff.dk: Dansk hjemmeside om Gdynia Film Festival 2014

– Jeg er meget glad for, at vi fortsat sætter fokus på et andet land, og jeg er især tilfreds med, at det i år er Danmark, der bliver stillet skarpt på, siger den kunstneriske leder af Gdynia Film Festival, Michal Oleszczyk til polennu.dk.

Polsk-dansk succeser

– Gode co-produktioner mellem Polen og Danmark har aktuelt været meget vellykket, og det er nok bare at nævne filmene “Ida” og “Ordet”, så kan ingen være i tvivl, siger Michal Oleszczyk.

Dansk-polsk udvalg

De danske film der vises på festivalen er udvalgt af den kunstneriske leder af Gdynia Filmfestival, Michał Oleszczyk og den danske filmmand og forfatter Ebbe Preisler, der også er formand for MandagsDokumentar i PH Cafeen i København.

– Lige siden vi så ‘Aske og Diamanter’ har vi sat pris på polsk film, når den præsterer et kunstnerisk højt niveau. Wajda, Skolimowski, Polanski og Kieslowski fastholdt over tid indtrykket af et ambitiøst filmland, siger Ebbe Preisler til polennu.dk.

SE VIDEO
polennu.dk: Ebbe Preisler om dansk-polsk filmsamarbejde.

Fælles interesser

– I dag er Danmark inde i en periode med højt niveau, og det glæder os at kunne fremvise et minimalt udpluk af danske kvalitetsfilm ved Gdynia Filmfestival 2014. Dansk og polsk film deler en interesse for sociale og psykologiske fortællinger, siger Ebbe Preisler.

Tre danske film

De tre danske film der er udvalgt til Gdynia Film Festival er:

De Flyvende Djævle (1985) af Anders Refn
Headhunter (2009) af Rumle Hammerich
Kapring (2012) af Tobias Lindholm

Dansk-polsk Film event

Det danske tema på Gdynia Film Festival er koordineret af den nystartede forening Dansk-polsk Film, der vil øge samarbejdet mellem Danmark og Polen på filmfronten.

– Jeg er lykkelige over at det er lykkedes, at vores første store event bliver på Polens absolut største og vigtigste filmfestival, siger Maja Giannoccaro, der er formand for Dansk-polsk Film.

Rejser til Gdynia fra Danmark

Formanden oplyser, at Dansk-polsk Film har arrangeret bus og fly rejser til festivalen i Gdynia, sammen med to eksterne rejsebureauer.

– Vi håber at så mange danske og polske filmfolk mødes som overhovedet muligt – vi har også lavet nogle ganske særlige billige ture for studerende med færge fra Sverige og direkte til Gdynia, og med et fantastisk hostel i det charmerende maritime område i Gdansk gamle bydel, siger Maja Giannoccaro.

LÆS MERE
gdff.dk: Rejser til Gdynia Film Festival