Danmark stiller miljøkrav til russisk-tysk gasledning

    Danmarks_udenrigsminister_Per_Stig_Møller_stiller_miljøkrav_til_planlagt_gasledning

    Danmarks udenrigsminister Per Stig Møller vil stille miljøkrav til ny russisk-tysk gasledning efter danske forhold.


    Vi må have sikkerhed for, at projektet respekterer danske og internationale miljøstandarder, sagde udenrigsminister Per Stig Møller på en konference om energisikkerhed i København i går.


    Danmark er positiv overfor den planlagte russiske gasledning gennem Østersøen til Tyskland, men den danske regering stiller en klokkeklar betingelse til russerne: – Vi må have sikkerhed for, at projektet respekterer danske og internationale miljøstandarder, sagde udenrigsminister Per Stig Møller.

    Gasledning i truet farvand

    Projektet, der har navnet Nord Stream, styres af den russiske energigigant Gazprom og har været udsat for en del kritik. Miljøgrupper er bekymrede over, at der bygges en ledning i et af verdens mest sårbare og forurenede farvande, Østersøen, og i en tid hvor skibstrafikken stiger voldsomt. Men også på andre områder har projektet skabt debat.

    Tvivlsom lobby

    Tysklands forhenværende kansler, Gerhard Schröder og den svenske udenrigsminister Carl Bildt har modtaget million-beløb for at støtte etableringen af gasledningen. Ifølge en kronik i på berlingske.net, skrevet af den tidligere danske udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, er også EU kommissionens tidligere formand Prodi blevet tilbudt penge for at arbejde for russerne, men afslog høfligt.

    Forsynings solidaritet

    Den nuværende danske udenrigsminister, Per Stig Møller, skrev i en kronik i Jyllands-Posten i går: – Jeg er også meget tilfreds med, at Kommissionen med sin plan for ’baltiske forbindelser’ vil hjælpe de baltiske lande (herunder Polen, red.) med at få deres gas- og el net forbundet til resten af EU. Hvorfor er det vigtigt? Hvis der skulle opstå problemer som følge af en lokal afbrydelse, kan der hurtigt og solidarisk leveres energi fra et andet EU-land.

    Georgien spøger

    Sommerens hændelser i Georgien var en påmindelse om, hvor sårbare vi er i EU over for potentielle afbrydelser af vores energiforsyning. En række forhold, primært begrænsede energiressourcer, stigende energipriser og klimaforandringerne har hver især medvirket til at skabe et nyt globalt storpolitisk spil om energien, der også har direkte betydning for Danmark, skriver den danske udenrigsminister Per Stig Møller.