Valuta:100 PLN koster 175,57 DKK
Søndag 16 juni 2019

Danmarks regering støtter EU-kommissionen mod Polen

Den danske regering står fast på kravet om demokrati i Polen, bekræfter et notat fra Udenrigsministeriet. I dag behandles sagen for lukkede døre i Folketingets Europaudvalg. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.
Danmark-PolenKØBENHAVN: Den danske regering støtter Europa-kommissions krav til Polen om retsstaten. I dag behandles spørgsmålet for lukkede døre i Folketingets Europa-udvalg.
Af: Jens Mørch
20. juni 2018 - 12:18

Folketingets Europaudvalg samles onsdag, for blandt andet at tage stilling til regeringens anbefaling om, at Danmark støtter Europa-kommissionen i sagen om retsstat og demokrati mod Polen.
I december sidste år indledte EU en såkaldt artikel 7 sag mod Polen – den værste paragraf til afstraffelse af et land, der ikke vil følge de demokratiske spilleregler. Siden da har man i EU håbet på dialog og resultater, men trods mange samtaler og møder, så har Polen ikke ændret holdning – trods en ny polsk regeringschef i januar. Derfor foreslår Europa-kommissionen at artikel 7 sagen mod Polen fortsættes til næste fase.

Statsminister står fast

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har hele tiden fasthold kravet til demokrati i Polen, mens hans udenrigsminister Anders Samuelsen stillede sig mere åben i spørgsmålet – senest i december hvor han ikke mente, at EU skulle bruge kraftige sanktioner mod Polen. Anders Samuelsen deltager i mødet onsdag, da han er i Kina.

I dag behandles spørgsmålet for lukkede døre i Folketinget. Regerings partier og socialdemokraterne står fast på kravet om retsstat og demokrati overfor Polen, mens Dansk Folkeparti ikke mener, at EU skal blande sig i sagen. Dansk Folkeparti er sammen med den polske justitsministers parti involveret i den store MELD svindelsag, som i øjeblikket undersøges af EU.

Mandat til topmøder

Den danske regering ønsker mandat fra parlamentet forud for EU-udenrigsministermødet den 26. juni i Luxembourg, og forud for at EU’s stats- og regeringsledere to dage senere mødes i Bruxelles, hvor Polen er på dagsorden. Den 3. juli træder en af de mest kontroversielle polske love i kraft, som reelt sætter demokratiet ud af spillet i Polen.

Danmarks holdning

Den danske regerings holdning til spørgsmålet om Polen, som det er udtrykt i et notat til Europa-udvalget:
Regeringen er bekymret over retsstatssituationen i Polen og er enig i Kommissionens kritikpunkter af Polens retsreformer. Regeringen bakker derfor aktivt op om Kommissionens dialog med Polen. Regeringen bakker ligeledes op om, at man tager næste skridt i art. 7, stk. 1- proceduren og gennemfører en høring af Polen i Rådet. 31
Fra dansk side er det afgørende, at alle medlemslande lever op til EU’s grundlæggende værdier, herunder ift. retsstatsprincipper og demokrati. EU’s grundlæggende værdier er afgørende for legitimiteten i samarbejdet mellem EU’s medlemsstater, herunder eksempelvis også troværdigheden ift. beslutninger om det indre marked samt den europæiske arrestordre.

LÆS MERE
Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 17. juni 2019
00:00-06:00

Delvis skyet

Delvis skyet
19 °C

I dag, 17. juni 2019
00:00-06:00

Delvis skyet

Delvis skyet
16 °C

I dag, 17. juni 2019
00:00-06:00

Skyet

Skyet
21 °C

I dag, 17. juni 2019
00:00-06:00

Opholdsvejr

Opholdsvejr
19 °C

I dag, 17. juni 2019
00:00-06:00

Opholdsvejr

Opholdsvejr
19 °C