Danmarks største gartneri i konflikt om social dumping

  social dumping pkm gartneri odense polakker polennu

  Kristian Madsen, ejeren af PKM gartneriet ved Odense, er tidligere formand for brancheorganisationen Danske Gartnerier. Mandag varslede 3F konflikt mod en underentreprenør ved PKM, der er Danmarks største blomstergartneri. Foto: DR-screendump


  ODENSE: Der er udsendt konfliktvarsel mod Danmarks største blomstergartneri, der er afsløret i sag om grov social dumping mod polakker.


  Mandag varslede 3F konflikt mod Danmarks største blomstergartneri, PKM ved Odense, der betaler polske medarbejdere 45 kroner i timen uden lønseddel, skriver Fagbladet 3F.

  Dårlig behandling

  – Der er tale om grov social dumping, som er fuldstændig uacceptabelt. Det er meget ærgerligt, for gartneriet PKM har tidligere gjort tingene ordentligt, og vi har fremhævet virksomheden som en god arbejdsplads. Men i den her sag har de virkeligt behandlet gode, loyale og mangeårige medarbejdere dårligt, siger Charlotte Vincentz Petersen, formand for 3F afdelingen GOPS i Odense til Fagbladet 3F.

  LÆS MERE
  Fagbladet: 3F varsler konflikt mod gartneri bag 45 kroner i timen

  PKM gartneriet fyrede 16 fastansatte medarbejdere med overenskomst grundet svigtende efterspørgsel, og fik samtidig via underentreprenør ansat 25 polakker, der har arbejdet for 45 kroner i timen. Lige nu arbejder 20 polakker for underleverandøren hos PKM Gartneriet.

  Medarbejder: Vi bliver snydt

  En polsk medarbejder hos Artifex oplyser om sin egen månedsløn, at den er på 6-8.000 kroner – alt efter, hvor mange timers arbejde, der skulle udføres hos PKM. Efterfølgende har medarbejderen fundet ud af, at de fastansatte på PKM tjener tre gange så meget i timen – dog før betaling af skat.

  – I begyndelsen tænkte vi, at vores løn var OK. Men nu tænker vi, at vores arbejdsgiver stopper vores penge i egen lomme. Han snyder os, siger den polske medarbejder hos Artifex til Fagbladet.

  Ud over 45 kroner i timeløn, har polakken af arbejdsgiveren fået betalt for logi på et Danhostel i Odense, samt for transport til Danmark.

  Annonce: 45 kroner

  Polakken fik arbejdet via en jobannonce på internettet. Fagbladet 3F har set en jobannonce fra begyndelsen af november 2015, hvor Artifex søgte medarbejdere til gartneri nær Odense til en timeløn på 45 kroner i hånden.

  Direktør: Efter reglerne

  – Det er fuldstændig efter reglerne. Jeg betaler ophold for dem. Transport. Det er nettoløn, de får, og ditten og datten. Hvis du regner tilbage, så har de stort set det samme, som hvis man tegner en overenskomst. Det er tæt på.

  Hvorfor får de ikke lønsedler?

  – Fordi de ligger hos min revisor, alle tingene. Der er ikke noget galt i det. Der er ikke noget mystisk i det. Alle mine papirer ligger hos min revisor i Padborg, siger Jacob Maare til Fagbladet 3F.

  Moralsk ansvar

  Ejeren af Gartneriet PKM er Kristian Madsen, der i mange år selv ledet sit gartneri og han er tidligere formand for brancheorganisationen Danske Gartnerier.

  – Vi har ikke anklaget PKM for at have begået noget ulovligt. Men vi mener, at virksomheden har et moralsk ansvar for, at folk får en fair løn, når de arbejder på gartneriet, siger Charlotte Vincentz Petersen.

  Konflikt mod gartneriet

  Hvis Artifex ikke har lavet en aftale med 3F inden 14. marts 2016 ved arbejdstids begyndelse, vil en såkaldt hovedkonflikt træde i kraft imod firmaet.

  Sympatikonflikter

  Formanden for 3F Odense GOPS oplyser, at 3F vil bede LO om at etablere sympatikonflikt snarest muligt efter, at hovedkonflikten træder i kraft. Det indebærer, at ingen organiseret virksomhed eller arbejdskraft må servicere virksomheden og eventuelle underafdelinger.

  LÆS MERE
  Fagbladet 3F: Dumpingfrit gartneri i pinlig sag med polakker