Dansk firma stævner Polens forsvars-ministerium for millioner

  Terma_hovedkvarter_lystrup_stævner_polen

  Den danske militær-gigant Terma med hovedkvarter ved Lystrup i Aarhus, stævner nu den polske stat for 180 millioner kroner. Foto: Terma.


  AARHUS: En af Danmarks mest hemmelige virksomheder, Terma i Lystrup, går nu rettens vej for at få millioner fra Polens forsvarsministerium.


  Danmarks største virksomhed inden for militært isenkram Terma i Lystrup ved Aarhus, sagsøger nu den polske stat for 180 millioner kroner, skriver Børsen mandag.

  Udstyr til helikoptere

  I 2010 var der glæde i Aarhus-virksomheden, da man fik en rekordordre på 180 millioner kroner til beskyttelsesudstyr til 22 polske helikoptere.

  Ordren er dog blevet efterfulgt af to års tovtrækkeri og uoverensstemmelser mellem parterne, som nu er endt med, at Terma har annulleret kontrakten og stævnet det polske forsvarsministerium for hele beløbet.

  Ikke vort levebrød

  – For os er det en meget, meget udsædvanlig situation. Vi har aldrig oplevet at skulle opsige en kontrakt og stævne en kunde. Det er ikke ligefrem det, der er vores levebrød, siger Steen M. Lynenskjold, direktør i Termas afdeling for forsvar og sikkerhed til Børsens netavis.

  Uenighed om test

  Stridens kerne ligger i den måde, man vil teste udstyret på. Terma har ikke kunnet acceptere de metoder, det polske forsvarsministerium har villet anvende. Derfor har udstyret stået og ventet i Termas lagerhal i to år, og Terma har endnu ikke fået en krone.

  Umuligt at blive enig

  Steen M. Lynenskjold er overrasket over, at rekordordren, der blev betragtet som en milepæl hos Terma, har udviklet sig til en retssag. Men han understreger, at det ikke var en mulighed for Terma at acceptere de polske betingelser for, hvordan testen af det danske udstyr skulle udføres.

  – Vi har forsøgt at opfordre dem til at få uafhængige eksperter ind udefra, men det er ikke lykkedes os. De har valgt at håndtere det lokalt, siger han.

  Det har ikke været muligt for Børsen at få en kommentar fra det polske forsvarsministerium.

  Stor polsk aktivitet

  Eftervirkningerne af retssagen kan blive lidt af en bet at sluge for Terma. Der er nemlig i øjeblikket stor aktivitet i det polske forsvar, fortæller Morten Andersen, konsulent i forsvars- og aerospaceindustrien i Danmark, FAD, under DI.

  – Det er et spændende og voksende marked i Polen, og de er i gang med en særdeles ambitiøs plan, hvor der sker en meget voldsom modernisering af deres forsvar, siger han.

  Dermed kan konsekvensen af at slæbe det polske ministerium i retten i værste fald være, at Terma må vinke farvel til fremtidige store ordrer.

  Intet andet valg

  Steen M. Lynenskjold er bevidst om, at der er stor omsætning i det polske forsvarsmarked i øjeblikket. Men han understreger samtidig, at Terma ikke havde noget andet valg end at indlede retssagen.