Dansk godsejer snød polakker for en halv million

  Skjørringe Gods på Falster, som også ejer en golfbane, har systematisk underbetalt polske arbejdere. Arkivfoto.


  FALSTER: Ejer af golfbane har ladet fem polakker arbejde 16 timer om dagen for 45 kroner i timen, men mener, at han bare har tolket overenskomsten forkert.


  Godsejer Henrik Fabienke, Skjørringe Gods på Falster, har måttet efterbetale 478.000 kroner til fem tidligere polske medarbejdere der er blevet snydt for løn, feriepenge og pension, skriver nyhedsbrevet 3F.

  Polakkerne har også måtte leve under kummerlige boligforhold.

  – Der er tale om bevidst snyd og grov udnyttelse fra arbejdsgiverens side, siger Morten Fischer-Nielsen, forhandlingssekretær i fagforeningen 3F, til Nyhedsbrevet 3F. Den lokale 3F afdeling bakker op:

  – Det er uhyggelige forhold. Ingen danskere ville finde sig i det, som polakkerne har været udsat for, siger Kim Poder til Nyhedsbrevet 3F.

  16 timer om dagen

  Polakkerne lavede al slags forefaldende arbejde på golfbanen og godset nær Stubbekøbing.

  Arbejdsdagene var på op til 16 timer i døgnet, og i knap to måneder måtte polakkerne arbejde hver eneste af ugens syv dage, viser deres arbejdssedler.

  – Vi skulle bare knokle, siger 29-årige Karol Zaczkiewicz til Nyhedsbrevet 3F. Polakkerne boede med deres familier i to lejligheder på godset.

  – Der løb rotter og mus rundt på loftet, så vi havde svært ved at sove. Vi boede meget bedre i Polen, siger en anden af de polske arbejdere, Marcin Stankiewicz til Nyhedsbrevet 3F.

  Ikke underbetalt

  Godsejer Henrik Fabienke erkender sit ansvar i sagen.

  – Det er ikke korrekt, at polakkerne er blevet underbetalt. Jeg har begået den fejl, at jeg har tolket overenskomsten forkert. Derfor er lønforliget på 300.000 kroner korrekt, siger Henrik Fabienke, ejer af Skjørringe Gods, der i alt har måttet betale 478.000 for ’fejltolkningen’.