Dansk og polsk minister i Ukraine på vegne af EU

    EU-delegation i den ukrainske hovedstad Kiev. Fra venstre: Danmarks europaminister Nicolai Wammen, Litauens udenrigsminister Linas Linkyavichyusa, Ukraines præsident Viktor Janukovitj, Hollands udenrigsminister Frans Timmermans og Polens udenrigsminister Radek Sikorski. Foto: Ukraines Pressekontor.


    KIEV: Polens udenrigsminister og den danske europaminister har været i Ukraine på vegne af EU, for at tale om samarbejdsaftale.


    Den polske udenrigsminister Radek Sikorski og den danske europaminister Nicolai Wammen, var sammen med kolleger fra Litauen og Holland i den ukrainske hovedstad Kiev, for at tale om den strandede samarbejdsaftale mellem EU og Ukraine.

    Tre timer med præsidenten

    De fire ministre fra EU havde afsat en time til samtalerne med Ukraines præsident Janukovitj, men parterne havde tilsyneladende så meget at tale om, at mødet trak ud i tre timer.

    – Vi er meget taknemlige for, at Ukraines præsident gav så meget tid til vores samtaler, sagde Polens udenrigsminister Radek Sikorski efter mødet. Overskridelsen af tidsplanen betød, at der ikke blev tid til et aftalt møde med den ukrainske premierminister og andre regeringsmedlemmer. EU-delegationen ville have tid til samtaler med den ukrainske oppositions tre partier, for at sikre, at et samlet Ukraine står bag reformløfterne overfor EU.

    Tre måneders frist

    – Ukraine må træffe nogle hurtige valg. I løbet af de næste tre måneder, tre hektiske måneder, skal Ukraine nå at overbevise alle i EU om, at de er klar til at underskrive en associeringsaftale med EU i november, sagde Radek Sikorski.

    Sidste chance

    – Jeg vil opfordre regeringen og oppositionen til at ligge alt andet til side, og få vedtaget de nødvendige love, sagde Sikorski. Hvis det ikke lykkedes nu, kommer der ikke en ny chance, og Ukraines chance vil gå tabt mange årtier frem.

    Generationer vil fremover kunne spørge sig selv om, hvad der gik galt, hvis denne mulighed forpasses – tiden er inde til at handle i Ukraine nu. Sikorski understregede også, at det ikke nytter noget, at Ukraine igen kommer til et møde, blot for at fortælle om gode hensigter, og at reformarbejdet er sat i gang. Ukraine har kun sommeren til at bevise løfterne i konkret handling, hvis der skal laves en aftale mellem EU og Ukraine på det næste møde i november i Vilnius, understregede den polske udenrigsminister på vegne af EU-delegationen.

    Fængslet oppositionsleder

    Aftalen mellem EU og Ukraine er strandet blandt andet på grund af fængslingen af oppositionslederen, Julia Timosjenko der er blevet idømt en tvivlsom fængselsstraf på 7 år. Selv om ingen af mødedeltagerne ønskede at tale om emnet på det efterfølgende pressemøde, så erfarer polennu.dk, at emnet blev debatteret. Den ukrainske præsident skulle, ifølge vore kilder, have stået stejlt fast på, at en benådning af Julia Timosjenko ikke kan komme på tale. Præsidenten fastholder, at den fængslede oppositionsleder er kriminel, dels ved at have bedraget Ukraine i en stor gashandel med Rusland, men også i en række andre sager, blandt andet en sag om et bestilt lejemord.

    Manglende retssikkerhed

    Præsidenten sagde til EU-ministrene, ifølge vore kilder, at en løsladelse af Julia Timosjenko vil være et tilbageslag for retssikkerheden i Ukraine.

    Også mange ukrainske vælgere er enige med deres præsident i spørgsmålet, viser målinger, og det var under hver femte ukrainer der gav en stemme til Timosjenkos parti ved parlamentsvalget sidste år.

    Ingen liste

    Den litauiske minister Linas Linkyavichyus blev spurgt om EU fortsat vil kræve Timosjenko løsladt for at indgå en aftale, og svarede:

    – Vi har ikke en liste med krav, men Ukraines ledere ved hvad de skal gøre for at fjerne enhver mistanke, sagde den litauiske minister.

    Minister benådet

    Forud for mødet med EU, havde Ukraines præsident benådet en anden tidligere minister fra den nuværende opposition. Den danske europaminister Nicolai Wammen, kommenterede før sin afrejse til Kiev initiativet på denne måde:

    – Den nylige løsladelse af bl.a. tidligere indenrigsminister Lutsenko er et positivt skridt, men vi forventer yderligere inden for både valglovgivning, retsområdet og den bredere reformdagsorden, hvis en underskrift (aftalen mellem EU og Ukraine, red.) skal være mulig.