Dansk-polsk dramatik i slutspurt om NATO-toppost

    Danmarks_statsminister_Anders_Fogh_Rasmussen_og_hans_polske_kollega_Donald_Tusk_har_EU,_NATO_og_FN_klimamøde_som_emner_i_2009

    Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen og hans polske kollega Donald Tusk. I 2009 skal de blive enige om NATO, EU og det kommende FN-klimatopmøde i København. Danmark og Polen står med hver sin kandidat til NATO-topposten.


    Polens udenrigsminister og Danmarks statsminister er eneste seriøse emner til jobbet som ny generalsekretær for NATO. Den canadiske kandidat trak sig i går.


    Rygterne svirrer over hele verden om, hvem der skal overtage den indflydelsesrige post som generalsekretær for NATO. Tyrkiet har peget på den canadiske forsvarsminister som deres foretrukne NATO-chef, men i går meddelte Canada overraskende, at han ikke er kandidat.

    Dermed er kun den polske udenrigsminister Radek Sikorski og den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen tilbage i opløbet til at blive NATO’s næste generalsekretær.

    Skal, skal ikke

    Den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen har sagt, at han vil blive som statsminister i Danmark så længe vælgerne ønsker det. Flere internationale troværdige medier hævder dog samstemmende, at Fogh Rasmussen er en flittig jobsøger, og at han er en seriøs kandidat til topjobbet i NATO.

    Ifølge forlydende har den danske kandidat opbakning fra England, Tyskland, Frankrig og USA. De seneste uger har Anders Fogh Rasmussen nægtet at svare på spørgsmål om NATO.

    Tyrkisk modstand

    Tyrkerne vil til gengæld ikke acceptere den danske statsminister på posten. De er utrygge ved hans dårlige omdømme i den muslimske verden i en tid, hvor der er brug for dialog med den del af verden.

    Tyrkiet er NATO’s eneste muslimske medlemsland.

    Tyrkernes har heller ikke glemt den danske statsministers håndtering af Muhammed-krisen, og tyrkerne er også utilfredse med danskernes accept af en kurdisk tv-station, der sender fra Danmark. Tyrkiet mener, at tv-stationen er i ledtog med det kurdiske PKK, der betegnes som en terrororganisation. Iflg. en højtstående tyrkisk embedsmand, vil Tyrkiet om nødvendigt nedlægge veto mod Anders Fogh Rasmussen.

    Sikorski populær

    I Polen har der været mindre usikkerhed om landets kandidat. Allerede i december meddelte Polen, at Radek Sikorski var deres kandidat til NATO-topposten, og i de seneste uger har den polske præsident og regeringen talt varmt for deres populære udenrigsminister.

    Iflg. en meningsmåling fra sidste uge, er Radek Sikorski den mest populære polske politiker. Det mener 70 % af polakkerne.

    Storpolitik

    Flere NATO-lande er utrygge ved Sikorski, fordi han har stået for en konsekvent linje overfor russerne, som flere medlemslande gerne vil have et bedre forhold til efter konflikten om de russiske krigshandlinger i Georgien – og gasafbrydelserne efter konflikterne med Ukraine.

    Tyskland og Frankrig er begge afhængige af russisk gas og olie fra Rusland, og derfor skønner flere iagttagere, at det har større betydning for de to lande end NATO’s og den danske statsministers forhold til den muslimske verden.

    Den 3. mand ?

    Ansættelsen af en NATO-chef er en såkaldt konsensus beslutning, der kræver en form for enighed blandt medlemmerne – ethvert NATO-land kan nedlægge veto mod en kandidat.

    Den fastlåste situation om NATO-topposten kan derfor i sidste ende betyde, at en tredje og indtil nu ukendt kandidat melder sig – en kompromis-kandidat.

    Alt er indtil videre kun rygter, men sikkert er det, at dramaet om NATO-topposten fortsætter – og Danmark og Polen er med endnu.