Dansk-polsk spionage under besættelsen i Danmark

  Mindelunden_Lucjan_Maslocha_Anna_Lone_polen_danmark_polennu

  Den polske efterretningsofficer Lucjan Maslocha er som den eneste udlænding blevet begravet i Mindelunden ved København. Den polske spion ligger side om side med sin danske polsk-fødte kone – også spion – Anna Mogensen, som er den eneste kvinde der er begravet i Mindelunden. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  KØBENHAVN: I Mindelunden for de danske frihedskæmpere under besættelsen, ligger også en polsk spion sammen med sin danske polsk-fødte kone.


  I dag er det 75 år siden at Danmark blev besat af Tyskland den 9. april 1940. Året før – den 1. september – blev Polen besat af Tyskland fra vest, og den 17. september 1939 fra øst af Sovjetunionen. Det var begyndelsen på en verdenskrig, der skulle vise sig at koste millioner af mennesker livet.

  En polak mellem dansker

  I Danmark døde flere hundrede modstandsfolk i kampen mod tyskerne, og 106 af dem ligger i Mindelunden ved Ryvangen i København. Stedet hvor tyskerne henrettede modstandsfolk og andre fjender, og hvor mange blev fundet i tiden efter befrielsen. Alle gravstenene med de faldne modstandfolk bærer også det danske våbenskjold, undtagen på een grav. Her er det den polske ørn, der er graveret ind øverst på gravstenen.

  Polsk top-spion

  Den polske spion Lucjan Maslocha ligger nemlig begravet her sammen med sin polskfødte danske kone Anna (også kendt som Lone og Maja) Mogensen. Lucjan var polsk officer under Anden Verdenskrig, og blev taget til fange af tyskerne. Han flygtede fra en fangelejr i Lubeck, men blev i første forsøg indhentet af tyskerne, der førte ham tilbage til fangelejren. Kort tid efter lykkedes det ham at flygte igen, og via Danmark hvor han tog kontakt til familien Mogensen, som han kendte fra Polen. Herfra kom han videre til Sverige, hvor han var bindeled mellem Warszawa og den polske eksilregering i London. En efterretningsofficer på et meget højt niveau.

  Danske Anna/Lone født i Polen

  Anna Louise Kristine Mogensen, kaldet Lone i modstandsbevægelsen, voksede op i Klucze i Polen, hvor hendes far var ingeniør for F.L. Smidth, og hun anså Polen som sit andet fædreland. På grund af ustabiliteten i 1930’erne rejste familien hjem til Danmark, hvor Anna Mogensen gik på efterskole og var på Snoghøj Gymnastikhøjskole, indtil hun blev uddannet som fotograf hos Rigmor Mydtskov.

  Hjælp til polakker

  Fra efteråret 1939 deltog hele familien sammen med andre danskere med relation til Polen og de polske indvandrerforeninger i arbejdet med at hjælpe de flygtninge, som kom til Danmark efter det tyske angreb på Polen, der startede Anden Verdenskrig.

  Aktiv i Holger Danske

  Anna eller Lone Mogensen alt efter hvem man omgåes, var stærkt politisk engageret, medlem af Konservativ Ungdom og tilsluttede sig sammen med sine to brødre modstandsarbejdet, bl.a. ved de illegale blade Studenternes Efterretningstjeneste, der udkom fra august 1942, og Hjemmefronten i 1943. Hun kom desuden i kontakt med sabotage- og modstandsgruppen Holger Danske og fotograferede sabotageaktioner. Lone arbejdede også for de kendte danske modstandsfolk Flammen og Citronen, og var med til at udpege deres mål. Den danske retsmediciner og spion Helge Tramsen, der blev sendt til Katyn for at undersøge ligene af de polske officerer, var også en del af Holger Danske.

  Polske spioner i Danmark

  I 1942 blev der organiseret en polsk efterretningstjeneste i Danmark. Den blev oprettet på foranledning af den polske eksilregering i London, som også finansierede organisationen. Kontakten fra Danmark gik via det polske konsulat i Malmø og gesandtskabet i Stockholm til det engelske Secret Intelligence Service, også kendt som MI-6. Medarbejderne var i begyndelsen anden generations polske indvandrere og danske familier med kontakt til Polen. Anna Mogensen deltog som fotograf og kurer mellem København og Stockholm. Hun brugte dæknavnene: Lone Sørensen, Inger Sørensen, Inge Sørensen og Maja Matjeka, og i forbindelse med sine besøg i Stockholm kom hun i nærkontakt med Lucjan Maslocha og de indledte et forhold.

  Spionchef i Danmark

  I efteråret 1943 overtog han ledelsen af den polske modstandsbevægelse i Danmark, og Anna og Lucjan flyttede sammen på førstesalen i en villa på Hans Jensensvej i Gentofte. De undgik at blive arresteret under oprulningen af det polske netværk i foråret 1944 og fortsatte, skønt de var stærkt eftersøgte, arbejdet sammen med danske underofficerer og marinetelegrafister i Studenternes Efterretningstjeneste.

  Nytårsaften 1944 blev de i hemmelighed viet i Skt. Ansgars Kirke, den romersk-katolske hovedkirke i København og fejrede deres vielse over nytåret.

  Hvedebrødsdage på et loft

  Tidligt om morgenen den 3. januar 1945 kom Gestapo til villaen i Gentofte, hvor parret opholdt sig i tagetagen. Villaen var ejet at en arkitekt, der ikke var hjemme. Tyskerne gennemsøgte huset, ikke fordi de vidste at det meget eftersøgte par var på adressen, men fordi de havde fået at vide, at der var sprængstoffer til sabotageaktioner i villaen. Efter at Gestapo havde ledt længe uden at finde spor af sprængstoffer, kom de op til taglejligheden, hvor Anna og Lucjan Maslocha opholdt sig.

  Dræbt i første byge

  Da døren gik op, åbnede Lucjan ild mod tyskerne, der blev besvaret af en maskingeværregn fra tyskerne. Anna mistede livet ved dette første angreb, men ildkampen fortsatte til Lucjan var blevet så såret, at Gestapo kunne tage ham under armen, og bringe ham til forhør i det tyske lazaret på Nyelandsvej. Her døde han otte dage senere af sine kvæstelser.

  Tvivl om dødstidspunkt

  På Lucjans grav står dødsdagen som den 3. januar, altså samme dag som hans kone gennem tre døgn, døde. I Mindelunden fastholder man denne dato, men siger samtidig, at der kan forekomme usikkerheder, da ligene først blev fundet efter krigens afslutning og genbegravet den 29. august 1945 – på årsdagen for oprøret mod tyskerne, der udløste generalstrejken i Danmark den 29. august 1943. Liget af Anna blev fundet på det sted hvor Mindelunden er opført – indrullet i et gulvtæppe fra det hus, hvor hun blev skudt af Gestapo. Gerningsmændene er aldrig fundet.

  To undtagelser

  Lucjan Maslocha var polsk topspion og den eneste udlænding der er begravet i Mindelunden. Hans kone Anna er den eneste kvinde, der ligger begravet i modstandsfolkenes mindelund. Anna – eller Lone – blev kun 23 år gammel.

  Da Lech Walesa var på officielt besøg i Danmark som Polens præsident, besøgte han Mindelunden og tændte lys ved det dansk-polske pars grave.

  Kilder: Preben Kanstrup, Mindelunden, Polens Ambassade, George Nellemanns bog: For Danmarks frihed og Polens ære, 1989.