Dansk premiere: Oscar-nomineret polsk animationsfilm

Bønderne er en animationsfilm, der udspiller sig i årene 1905 til 1909, er optaget med kamera live og herefter oliemalet i omkring 130.000 billeder. Filmen havde premiere torsdag, og vises i biografer over hele Danmark. PR-foto.

KØBENHAVN: Bønderne, der er en ny animationsfilm, er Polens bidrag til en Oscar for bedste internationale film. Filmen har dansk premiere.


Polens officielle Oscar-nominering – Bønderne – er en animationsfilm, og torsdag havde den premiere i blandt andet Grand i København.

LINK: Grand Teatret – København

Fredag har filmen premiere på Østerbro – hos Park Bio.

LINK: Park Bio – Østerbro

anna_werenberg_tv2_news_117
Anna Werenberg indleder filmen i Reprise Teatret i Rudersdal onsdag. PR-foto.

Ekspert indleder

Polen ekspert Anna Werenberg, indleder filmen ved et særarrangement i Rudersdal. Det er onsdag aften i Reprise Teatret, hvor der også serveres polsk vodka før premieren. Se mere på link.

LINK: Premiere med Anna Werenberg

Om filmen

Bønderne er en overvældende og farvemættet film efter den polske romanforfatter Wladyslaw Stanislaw Reymont, der også er kendt for historien om ”Det forjættede land”. Året før sin død i 1925 modtog Reymont Nobels litteraturpris for bøgerne Bønderne, et værk i fire dele med titlerne ”Høsten”, ”Vinteren”, ”Våren” og ”Sommeren”. Bøgerne blev udgivet i årene 1904 og 1909.

(Fortsættes under)
Bønderne (The Peasants) - Dansk biograftrailer

Polsk landsby i 1900-tallet

Fortællingen finder sted omkring århundredeskiftet i den lille landsby Lipce, hvor en ung kvinde skaber stor furore. Jagna er fast besluttet på at forme sit eget liv, men påtvinges at bryde med traditioner og værdibundne fællesskaber dybt forankret i stolthed på tværs af samfundsmæssige skel. Det ender med, at hun bliver udskammet og værre endnu, udstødt. Sideløbende stikkes gevaldigt til de klasseforhold, som eksempelvis Martin Andersen Nexø fortalte om på dansk jord med et spejlbillede i forhold til kvindens situation i dag, som fortsat oplagt offer for eksempelvis udskamning og mobning på helt nye måder efter tilkomsten af internettet og de sociale medier.

Oliemalet animationsfilm

Filmen er kameraoptaget som live-action og herefter oliemalet i omkring 130.000 billeder, som hver enkelt har taget omtrent fem timer. Filmens visuelle udtryk falder i tråd med forfatterskabet med inspiration fra samtidens polske oliemalere kombineret med redskaberne der er til rådighed for det 21. århundredes film og animationsteknik. Håbet er, at Bønderne kan danne inspiration for andre som et enestående udtryk for moderne voksenanimation i den myriade af børne- og familieanimationsfilm, der findes derude, skriver producenten.

Bag filmen står Dorota Kobiela og Hugh Welchman der også skabte sensation i 2017, da de kunne præsentere verden for den allerførste oliemalede film ”Loving Vincent” om van Goghs kunstnerskab, som vandt European Film Award for bedste animationsfilm foruden, ligesom den blev både Oscar- og Golden Globe-nomineret.

Dansk premiere

Grand Teatret, Klovborg Kino, Cinema 4 i Skive, Palads 1-2-3 i Frederikshavn, Biffen Nordkraft, Cafe Slotsbio i Hillerød, Reprise Teatret, Vester Vov Vov, Øst for Paradis, Trommen i Hørsholm, Valby Kino, Nicolai Biograf og Cafe i Kolding, Scala Gudhjem, Park Bio Østerbro, Bio Næstved, Biografen Kanten i Faxe, Byens Bio i Jelling, Bio Møn, Bio Mors, Løkshøll på Færøerne, CinemaxX / Vue – Kbh, CinemaxX / Vue – Odense, CinemaxX / Vue – Aarhus, Kerteminde Kino, Hundested Kino, Gilleleje Bio, Kom-Bi i Hornslet, Biografen Samsø, Søllested Bio, Cafe Biografen i Odense, Biografcafeen Vordingborg, Biografen Samsø, Søllested Bio, Cafe Biografen i Odense, Biografcafeen Vordingborg, Svaneke Bio, Fanø Biograf, Empire Bio m.fl.

★★★★★★

Du medvirker nærmest i en drøm og bliver hurtigt involveret i den medrivende stemning.

— Kulturinformation

★★★★★★

En fryd for både øje og sind.

— Cphculture.dk

★★★★★☆

En imponerende demonstration af, hvor langt Welchman-parret er kommet med deres kunstneriske projekt – og et vidnesbyrd om animationens besjælende kraft.

— Filmmagasinet Ekko

 

Danmark og danske film på Polens største og vigtigste film-festival