De sidste polske tropper er hjemme fra Afghanistan

  Polens_tropper_er_hjemme_fra_Afghanistan_2

  43 polske soldater er døde under tjeneste i Afghanistan. Foto: Wojciech Grzedzinski, Polens præsidentpalads.


  SWIETOSZOW: Polens præsident takkede de polske soldater for deres indsats, da det sidste kontingent ankom til Polen fra Afghanistan mandag.


  Mandag kom de sidste polske tropper til Polen efter endt tjeneste i Afghanistan. Med deres hjemkomst sættes der punktum for Polens militære indsats i Afghanistan. Polen har været i landet siden 2002.

  Præsident takkede for indsats

  Polens præsident Bronislaw Komorowski var med til at modtage det sidste tjenestegørende kontingent fra Afghanistan og benyttede lejligheden til at takke alle de polske soldater, der har gjort tjeneste i landet og gennem deres indsats har styrket Polens troværdighed som allieret og opbygget en positivt holdning til de polske væbnede styrker.

  – I kommer hjem til jeres land med jeres skjold, ikke på jeres skjold, efter hård tjeneste og rige på erfaringer, og I har fået løftet jeres færdigheder på mange områder, sagde præsident Komorowski blandt andet.

  43 soldater dræbt

  – Jeg ønsker i særlig grad at vise ære og takke de 43 soldater, der gav deres liv i Afghanistan til deres polske fædreland, og mine kæreste tanker går til alle deres familier, sagde Komorowski.

  NATO tilbage til rødderne

  Den polske præsident understregede, at det er Polens mål, at NATO nu skal vende tilbage til rødderne symboliseret ved artikel 5 i Washington-traktaten, der forpligter NATO-landene til at forsvare hinanden i tilfælde af, at et land bliver angrebet.

  Soldaters indsats afgørende

  – Jeres og tidligere kontingenters tjeneste i Afghanistan er et afgørende argument for den polske stat for at gøre det forestående topmøde i Wales til et topmøde, der bekræfter betydningen af artikel 5, der forpligter til et fælles territorial forsvar af alliancens medlemslande, og dermed også af Polen, sagde Præsidenten.

  Komorowski bekræftede igen, at Polen vil hæve sit forsvarsbudget til 2 procent af BNP, hvilket blev annonceret under USA’s præsident Barack Obamas besøg i Polen sidste tirsdag.