De største byer går sammen mod regeringen

  4_juni_2019_gdansk_borgmester

  Borgmestre fra de største polske byer, tre tidligere præsidenter, en EU-præsident og en lang række andre fremtrædende polakker, underskrev tirsdag som de første en ny Gdansk-erklæring om frihed, lighed og demokrati. V-tegnet blev brugt af Lech Walesa og Solidarnosc i 1980erne. Erklæringen indeholder 21 punkter, samme antal som polakkernes krav til det kommunistiske regime under strejkerne på skibsværftet i august 1980. Privatfoto.


  GDANSK: Polens største byer vil samle en opposition mod regeringen frem til parlamentsvalget. Borgmestrene frygter at centralregeringen vil lovgive sig til magten over de store byer.


  Borgmestrene fra de 12 største byer i Polen deltager i fejringen af Polens 30 års dag, for de første frie valg og kommunismens kollaps i Polen. Den polske forening af storbyer holdt også møde, hvor de ærede deres formand fra 2007 – 2005, den myrdede Gdansk borgmester Pawel Adamowicz. Borgmestrene besluttede, at foreningen fremover skulle tage navn efter Pawel Adamowicz. Han var en forkæmper for demokrati, frihed og integration.

  Mod regeringspartiet

  Borgmestrene fra de store byer vil samle en opposition mod regeringspartiet Lov og Retfærdighed, da byerne er overbeviste om, at et nyt mandat til regeringspartiet ved parlamentsvalget i oktober, vil føre til omfattende indskrænkninger i byernes egen ret til at styre byerne.
  Regeringspartiet har ikke fodfæste i nogen af de store polske byer, og PiS-regeringen har på en lang række områder, lavet lovgivning der indskrænker byernes egne beføjelser. På det lavpraktiske plan, har regeringen f.eks. krævet navne på store boulevarder og veje i de store byer, ændret til Lech Kaczynski, afdød præsident og bror til regeringspartiet partiformand og magthaver, Jaroslaw Kaczynski.
  Stik mod de lokales ønsker.

  De tolv byer

  De tolv store byer der er med i alliancen mod regeringen, er Bialystok, Bydgoszcz, Gdansk, Katowice, Krakow, Lublin, Lódź, Poznan, Rzeszów, Szczecin, Warszawa og Wroclaw.