De unge polakker emigrerer fra Polen

  Polakkerne_har_flest_udenlandske_venner_Polen_polennu

  Den nyeste undersøgelse offentliggjort af Polens nationale statistikkontor GUS viser, at 1,4 millioner af unge polakker emigrerede fra landet efter 2004. Foto: Iben Molgaard Madsen.


  WARSZAWA: En ny undersøgelse lavet af Polens nationale statistikkontor GUS afslører, at de fleste polske emigranter er under 40 år.


  Undersøgelsen offentliggjort af Polens nationale statistikkontor GUS viser, at blandt de 2 millioner polakker, der emigrerede fra Polen efter landet i 2004 blev medlem af EU, over 1,4 millioner er under 40 år. Tallene vakte bekymring blandt polske demografer og økonomer.

  Bekymrende tal

  Tallene fra GUS viser, at 726 tusinder af polske udvandrere ligger i alderen 25-34 år. De blev født i årene 1977-1986, hvor der i alt 6,85 millioner børn blev født, og det betyder, at 10,6 % af alle de børn forladte Polen i løbet af de sidste 9 år.

  Polen nødt til ændringer

  Professoren Irena Kotowska fra Warszawa Scholl of Economics (SGH), sammenlignede den nuværende emigration med emigrationsbølgen, der fandt sted under krigsretstilstanden i begyndelsen af firserne.
  -Det er hovedsagelig unge, som udvandrer fra Polen. Og det er endnu værre end vi troede. Der er stadigvæk en chance for at have nogle af de unge tilbage. Men det kræver ændringer i Polens socialpolitik, sagde Kotowska for dagbladet Rzeczpospolita.