Demonstration for polsk demokrati i København

  kod_demokrati_organisation_polen_polennu

  Demokrati og folkebevægelsen KOD er blevet markant i Polen. Lørdag er der varslet demonstrationer i Polen, og her ses et banner for organisationen der har slået lejr foran statsministeriet i Warszawa. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  KØBENHAVN: Polakker i Danmark demonstrerer lørdag mod den polske regering, og for demokrati-organisationen KOD.


  Det er ikke kun i Polen der er varslet demonstrationer mod den polske regering af demokratiorganisation KOD (Komite til Beskyttelse af Demokratiet i Polen).

  Foran ambassade

  Lørdag klokken 13 har polakker i Danmark varslet demonstration foran Polens ambassade i Hellerup. Det er en af frontkæmperne for Solidarnosc bevægelsen i 1980’erne i Danmark, Wiktor Drukier der står bag demonstrationen i Danmark.

  Respekt for valg

  – Jeg synes det er sørgeligt, at man efter 30 år igen skal kæmpe for demokratiet i Polen. Og det er ikke fordi jeg ikke anerkender Lov og Retfærdighedspartiets valgsejr, men når de piller ved noget så grundlæggende som forfatningsdomstolen, og kalder den for en cafe-klub, og slet ikke respektere demokratiets spilleregler, så må vi sige stop og støtte vores venner i Polen, siger Wiktor Drukier til polennu.dk.

  Plads til mindretal

  – De har ikke forstået, at en del af demokratiets fundament er at give plads til mindretal, det har vi været gode til i Polen i nyere tid, men tydeligvis ikke længere, siger Drukier.

  – Og når man tænker på hvor mange penge Polen har fået af EU, så forstår jeg ikke at man ikke udviser den respekt, at følge EU’s Venedig-Kommissionens anbefalinger, siger den polske demokratiforkæmper.

  Bred protestorganisation

  KOD er opstået som en protestorganisation mod regeringens mange lovændringer og reformer. Det er især problemerne med Højesteret, fyringen af topembedsmænd, ændringerne i medierne og en lang række forhold, som også EU’s Venedig-Kommission er ved at se nærmere på. USA har også taget afstand fra udviklingen i Polen.

  Tre præsidenter

  Fornylig udtalte tre tidligere polske præsidenter også kritik af demokratiets tilstand i Polen. De mener, at Polen bryder grundprincipperne for demokratiet og dermed overtræder Københavner-aftalen fra 2002, da aftalen om Polens optagelse i EU blev indgået.

  Flertal i parlament

  Ved valget i oktober opnåede Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) 37,5 procent af stemmerne, hvilket grundet stemmespild og polsk valglov, gav dem absolut flertal i parlamentet, ligesom partiets præsidentkandidat blev valgt i maj sidste år.

  Demonstrationen finder sted lørdag den 7. maj kl. 13.00 foran Polens ambassade i Danmark, Richelieus Alle 12, Hellerup.

  LÆS MERE
  Forbundet Polonia: Demonstration klokken 13