Demonstrationer i mere end 150 polske byer

  poznan_demo_3_w

  Der var demonstrationer i 154 byer, her er det fra Poznan, efter at præsidenten har godkendt de kontroversielle retsreformer, der reelt ophæver de uafhængige domstole i Polen, så det fremover er regeringen der bestemmer. Privatfoto.


  WARSZAWA: Fredag gik polakkerne i protest-demonstrationer i 154 byer mod regeringen og præsidenten.


  Med 3 W’er som slogans, gik polakker i 154 byer fredag aften i protest mod regeringen. Demonstranterne krævede frie domstole, frie medier og et frit Polen. Reaktionen kommer ovenpå præsidentens godkendelse af kontroversielle retsreformer.

  Også i København

  Hovedparten af demonstrationer fandt sted i Polen, men også i blandt andet Danmark var der demonstration fredag aften. I København var det foran den polske ambassade i Hellerup.

  Veto udsatte protester

  Sidst der var demonstrationer var i sommer, da regeringen og parlamentet besluttede at overtage kontrollen med domstolene i sommerferien. Det store folkelige pres var med til at få præsident Andrzej Duda til at nedlægge veto mod to af de i alt tre reformforslag. Præsidenten var generelt ikke imod indholdet af reformerne, man syntes ikke om at Polens justitsministeren skal have mere magt. Det er en kendt sag, at der er dårlig kemi mellem de to.

  Hvorhenne?

  På linket herunder kan man se hvor der var demonstrationer fredag aften, og hvor mange der deltog.

  SE BYER
  Eksternt link: Oversigt over demonstrationer 24 nov