WARSZAWA: Polens statsminister Mateusz Morawiecki har ikke skrevet under på forfatningsdomstolens abort-afgørelse. Dermed er den ikke gældende, og der er ikke flertal for et kompromis, siger kilder til polennu.dk.
Den kontroversielle dom i forfatningsdomstolen forrige torsdag, der forbyder de nuværende abort-undtagelser i abortloven, er alligevel ikke gældende i Polen. De mange demonstrationer og det folkelige oprør, er helt kommet bag på PiS-formand Jaroslaw Kaczynski og kirkens mænd – og på den polske statsminister.
Nåede ikke fristen
For at dommen skal være gældende og gyldig i Polen, skulle statsminister Mateusz Morawiecki have udgivet den seneste til midnat, natten mellem mandag og tirsdag (2. november). Det er en frist som forfatningen foreskriver. Det har han ikke gjort, og dermed er den uden effekt.
Statsministeren ved godt, at hans formelle accept, ville udløse flere protester, og i modsætning til partiledelsen synes Mateusz Morawiecki ikke om abortbegrænsninger og timingen, midt i corona-krisen.
Intet flertal
Kaczynskis plan var at lave en ny lov – et kompromis – der skulle have været vedtaget i det polske parlament onsdag. Kompromisset er udarbejdet af præsident Andrzej Duda, og indeholder en meget lille lempelse, i forhold til forfatningsdomstolens afgørelse om et nærmest total abortforbud. Men Kaczynski kan ikke blandt sine egne, samle et flertal for den nye lov, siger flere kilder til polennu.dk. De mest rabiate i Kaczynskis bagland, ønsker et total abortforbud.
Udsat
På baggrund af det manglende flertal, har PiS-gruppen nu under henvisning til corona-krisen, anmodet det polske parlament om, at aflyse onsdagens samling og udsætte den til den 18. og 19. november.
Den polske abortlov er et resultat af et nationalt kompromis i 1993.
LÆS OGSÅ I SEX OG SAMFUND: Fire polske kvinders fortællinger
Protesterne stopper ikke
Selv om forfatningsdomstolens afgørelse ikke er gældende, betyder det ikke at protesterne ophører. De polske kvinders strejkekomite har opstillet 13 krav til regeringen, og de har derudover krævet at den polske uddannelsesminister fratræder.
Da polakker sidst lavede en revolution, var det i 1980 på skibsværftet i Gdansk. Dengang havde frontfiguren Lech Walesa og “fagforeningen” Solidarnosc ikke mindre end 21 krav til de kommunistiske myndigheder. De polske kvinder sammenligner situationen i Polen i dag med oprøret i 1980erne i Gdansk, men er dog lidt mere beskedne med blot 13 + 1 krav.
Kvindernes – og mændenes – protester i Polen fortsætter for 13. dag i træk.
Status på abortspørgsmålet i Polen:
Polen har fortsat en af Europas skrappeste abortlove, men ophævelsen af undtagelserne fra den oprindelige lov, er ikke gældende. Dermed er dommen uden effekt. Det betyder ikke at abort-protesterne ophører, eller at PiS ledelsen har droppet planerne om abort-stramninger. Man vil gøre et nyt forsøg ved den næste samling i parlamentet den 18. november, men det bliver næppe muligt at samle et flertal for en ny abortlov.