Donald_Tusk_giver_præsidenten_en_liste_over_minister_Polen_polennu

Polens fungerende statsminister viser i dag præsidenten en ministerliste med navne til den nye regering. Den 6. december skal det polske parlament Sejmen også have godkendt navnene. Foto: Regeringens informationskontor.


WARSZAWA: Fungerende statsminister, Donald Tusk, udsatte i går sit besøg hos præsidenten til i dag. Med sig har han en ministerliste.


Onsdag meddelte Polens fungerende statsminister Donald Tusk, at han først vil mødes med præsident Bronislaw Komorowski torsdag, hvor han vil aflevere en ministerliste for den nye regering.

Første genvalg

Donald Tusk blev genvalgt ved valget den 9. oktober, som den første statsminister i Polen efter 1989. Han blev valgets stemmesluger, og partiet Borgernes Platform (PO) fik 39 procent af stemmerne fra polakkerne.

Ikke nok

Donald Tusk er trods de mange stemmer tvunget til at få opbakning fra 50 procent af de nyvalgte medlemmer i Sejmen. Sammen med den hidtidige koalitionspartner, det Polske Bondeparti (PSL), kan Tusk opnå flertal, og det ventes at samarbejdet fortsætter, og at PSL fortsat får tre ministerposter i regeringen, som de havde før valget. Det er landbrugsministeriet, økonomiministeriet og ministeriet for sociale – og arbejdsmarkedsspørgsmål.

Officiel fredag

Fredag skal ministerlisten offentliggøres, og senest den 22. november skal den præsenteres for parlamentet.

Sikrer minister

Uofficielle kilder siger til det polsk radios nyhedsbureau (IAR), at finansminister Jacek Rostowski, udenrigsminister Radoslaw Sikorski og minister for videnskab og uddannelse Barbara Kudrycka er blandt dem, der fortsætter på deres poster.

Ny indenrigsminister

Dog menes det, at Jacek Cichocki, der nu sekretær for Udvalget for Special-og efterretningstjenester, vil erstatte Jerzy Miller som indenrigsminister, ligesom der gættes på, at Krystyna Szumilas skal erstatte Katarzyna Hall som undervisningsminister.

Fra formand til udvalgsformand

Den tidligere formand for Sejmen, Grzegorz Schetyna, der er vraget til fordel for den tidligere sundhedsminister, er indstillet som formand for Udenrigsudvalget.

Fredag vil Donald Tusk også fremlægge regeringens plan i Sejmen, og der ventes kraftige nedskæringer.