Donald Tusk: Forsvarsminister er skadelig for Polen

  tusk_eu

  EU præsident Donald Tusk, der var statsminister i Polen da præsidenten og 95 andre højtstående polakker blev dræbt ved en ulykke i Smolensk, har kun hovedrysten til overs for Polens kontroversielle forsvarsminister, der har gjort sig godt og grundig upopulær i flere hovedstæder. Arkivfoto.


  BRUXELLES: EU-præsident og tidligere statsminister i Polen, Donald Tusk, siger at Polens forsvarsminister er skadelig for Polen.


  Polens forsvarsminister Antoni Macierewicz skader Polen, siger Donald Tusk.

  Nye Smolensk beskyldninger

  Kommentaren kommer efter at den markante forsvarsminister er kommet med nye beskyldninger om, at rapporten fra Smolensk ulykken i 2010 var forfalsket af russerne og med accept fra den daværende polske Tusk-regering. Ifølge ministeren har regeringen ukritisk godkendt den russiske rapport.

  Video som bevis?

  En ny video fra ulykkesstedet med Donald Tusk og Vladimir Putin skulle være bevis for påstanden, selv om andre end Macierewicz har svært ved at få øje på dokumentationen i filmen.

  SE VIDEO
  Youtube: Smolensk 10. april 2010

  Trist situation

  – Det er en trist situation, siger Donald Tusk, der har været sammen med de europæiske statsledere de seneste dage til topmøde.

  – Alle ved, at der var både polske og russiske kameraer. En masse mennesker ledsagede os, siger EU præsidenten.

  Skadeligt for Polen

  – Helt ærligt så har jeg ikke lyst til at kommentere det. Det er trist, for det er virkelig skadeligt for Polen, siger Donald Tusk.

  Forsvarsminister alligevel

  Den kontroversielle polske forsvarsminister Antoni Macierewicz skulle egentlig ikke have været med i regeringen. Det lovede statsminister Beata Szydlo før valget, og en dom for at forfalske dokumenter hindrede også, at han kunne blive minister.

  Benådet for fusk

  Men så blev Andrzej Duda valgt og ministeren blev benådet. Og da regeringen skulle sammensættes, var det uden regeringschef Beata Szydlo for bordenden. Det var Polens stærke mand, formand for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) der egenhændigt sammensatte regeringen. Antoni Macierewiczs rabiate og konfliktsøgende stil er ønsket og værdsat af partiformanden.

  Verbal krig med Rusland og Frankrig

  Antoni Macierewicz har ikke kun lagt sig ud med EU-præsidenten i den seneste uge. Han har for nylig aflyst et køb af franske helikoptere, og valgt amerikanske i stedet for. Til stor irritation for Frankrig og andre europæiske partner, da der ifølge den tidligere polske præsident Krasniewski var en aftale om at købe fransk, efter at Frankrig led tab ved at undlade at sælge Mistral-krigsskibe til Rusland, selv om leveringen var aftalt. Og sidste på ugen lykkedes det også forsvarsministeren, at beskylde Egypten for at have solgt skibene videre til Rusland. Udtalelserne har vakt harme i Moskva, og irritationen kommer på et tidspunkt, hvor Europa er splittet i forholdet til Rusland. Polens adfærd vil uden tvivl få konsekvenser for velviljen overfor andre polske ønsker til det internationale samfund i fremtiden, vurderer polennu.dk.

  Forsvarsminister uden forsvar

  Den kontroversielle forsvarsminister er dog ikke så farlig, som han kunne være, selv om han skader Polens omdømme. Polen har nemlig måtte overlade beslutninger om brug af militære kræfter til USA. NATO landene har ganske enkelt ikke tillid til det nye polske styre, der i forvejen har store problemer med at overholde de fundamentale demokratiske spilleregler. Senest fra Polen afbrudt samarbejdet med Venedig-kommissionen, der er Europas demokratiske vagthund.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Polen afbryder samarbejde med Europas demokratiske vagthund

  Modtager pris

  Det er dog ikke alle polakker, der mener at forsvarsministeren er skadelig for Polen. Ved en ceremoni i Krakow fik han lørdag en ny indstiftet pris som Året Patriot 2016 i Polen. Antoni Macierewicz blev polsk forsvarsminister i november sidste år.