Valuta:100 PLN koster 176,10 DKK
Tirsdag 21 januar 2020

Donald Tusk har forladt topjobbet som EU-præsident

Den belgiske statsminister Charles Michel tiltræder søndag formelt jobbet som EU-præsident, efter Donald Tusk der har haft jobbet de seneste fem år. PR-foto.
PolitikBRUXELLES: EU-præsidenten hedder ikke længere Donald Tusk. Efter fem år som chef for de europæiske stats- og regeringschefer venter der nye udfordringer og en bogudgivelse for den 62-årige fodboldglade polak.
Af: Jens Mørch
30. november 2019 - 18:43

Donald Tusk har haft sidste arbejdsdag i Bruxelles. Torsdag overdrog han ”det hellige scepter” som Tusk selv udtrykte det, til den 43-årige belgiske statsminister Charles Michel. Søndag er han formelt ny EU-præsident.

Ny chef for parlaments gruppe

Donald Tusk forlader ikke EU-hovedstaden. Som ny chef for den største gruppe i Europa-Parlamentet, EPP, fastholder Tusk sin indflydelse i Europa. I sidste uge erklærede han sig klar til at gå aktivt ind i polsk politik, og i begyndelsen udkommer hans bog; Helt ærligt!, som indeholder beretninger fra præsidentens dagbog de seneste fem år, ligesom han også fortæller om tabet af hans gode ven, Gdansk borgmester Pawel Adamowicz, der blev myrdet i januar. Bogen vil også indeholde nogle af Donald Tusks bud på et bedre Europa.

27-1 afstemning

Tusk kom til Bruxelles i december 2014, i første omgang for en præsident-periode på to og et halvt år. Da perioden skulle forlænges, forsøgte den nyvalgte Kaczynski-regering (2015), at ligge hindringer i vejen for Donald Tusk. EU-landenes chefer ville gerne fortsætte med Tusk, og han vandt da også tillidsafstemningen med stemmerne 27-1. Eneste land, der stemte i mod, var Polen. Det er formentlig første gang, at et land forsøger at forhindre en landsmand i at få en internationale toppost.

Nu er de fem år gået, og der er ikke mulighed for yderligere forlængelse. Europæiske ledere har de seneste dage takket Donald Tusk for hans indsats, gennem de store udfordringer, som fællesskabet har været igennem. Især roses han for sin indsats ved flygtninge krisen i 2015 og i forbindelse med briternes ønske om at forlade EU.

Til sin fratrædelse sagde Tusk, blandt andet:

- Jeg er meget stolt over, at jeg i de seneste fem år har haft det store pivilegie at arbejde for Europa. Ikke for at tjene en abstrakt idé, men for at tjene mennesker, nationer og deres fælles interesser. Europa er det bedste sted på Jorden, i det mindste lige så længe det forbliver et kontinent med frihed og retsstats-principper, og så længe Europas borgere er opmærksom på dets historie og kultur, sagde Donald Tusk da han overlod kontoret til Charles Michel.

For en uge siden besøgte Donald Tusk afløseren – EU-præsident Charles Michel - den danske statsminister Mette Frederiksen på Marienborg i Danmark.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 21. januar 2020
08:00-12:00

Skyet

Skyet
1 °C

I dag, 21. januar 2020
09:00-12:00

Skyet

Skyet
4 °C

I dag, 21. januar 2020
09:00-12:00

Opholdsvejr

Opholdsvejr
0 °C

I dag, 21. januar 2020
09:00-12:00

Skyet

Skyet
1 °C

I dag, 21. januar 2020
09:00-12:00

Opholdsvejr

Opholdsvejr
-1 °C