Valuta:100 PLN koster 175,57 DKK
Lørdag 25 januar 2020

Donald Tusk: Ukraine og ikke Rusland skal med

EU-præsident Donald Tusk har haft gang i det tunge skyts – også da USA-præsident Donald Trump krævede at Rusland skal ind i det fine G7-samarbejde igen. Her er han i ordveksling med den amerikanske præsident, med den franske præsident og den britiske regeringschef som tilskuere. Privatfoto.
ØkonomiBIARRITZ: EU-præsident Donald Tusk går stik imod Donald Trumps krav om at genoptage Rusland i G7-landene, og vil i stedet have Ukraine med, hvis USA gerne vil have flere lande med i den eksklusive klub.
Af: Jens Mørch
25. august 2019 - 17:40

Det er stik mod den polske regerings forventninger, at den amerikanske præsident Donald Trump nu vil have gjort Rusland stuerene ved blandt andet at genoptage Moskva i de rige landes klub der nu er G7. Kaczynski-regiment havde forventet amerikanske sikkerhedsgarantier imod Rusland, når Donald Trump kommer til Polen lørdag.

Men det var den tidligere polske statsminister, og nuværende EU-præsident, der gjorde det klart for Donald Trump, at det ikke kommer til at ske. Hvis kredsen skal udvides, skal det være med Ukraine, fastslog Tusk på et pressemøde i Frankrig.

Ikke logisk

Tusk sagde også, at han under ingen omstændigheder kan godtage logikken i Trumps udtalelse for et år siden i Canada, at annekteringen af Krim af Rusland var rimelig nok, da alle taler russisk. EU-præsidenten sagde, at årsagerne til at holde Rusland ude af G7-samarbejdet er stadig de samme, og der kommer fortsat nye grunde til at holde russerne ude. Blandt andet de nye russiske provokationer i Azovhavet ved Ukraine, sagde Donald Tusk.

- Da Rusland blev inviteret til G7 for første gang, blev det antaget, at det ville følge vejen for det liberale demokrati, retsstatsprincippet og menneskerettigheder. Er der nogen af os, der kan sige ærligt, og ikke på grund af forretninger, at Rusland er på denne vej - spurgte Donald Tusk statslederne om bordet.

Putin narrede Obama

Donald Trump mener, at det var hans forgænger Barack Obamas der lod sig narre af Putin, og det er baggrunden for at Rusland røg ud af det fine selskab.

Canada bakkede Donald Tusk op, og sagde at Rusland nemt kunne komme tilbage til G7-selskabet.

- Alt hvad de skal gøre, er at forlade Krim, og afslutte krigen i Donbass.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 26. januar 2020
12:00-18:00

Skyet

Skyet
3 °C

I dag, 26. januar 2020
12:00-18:00

Skyet

Skyet
4 °C

I dag, 26. januar 2020
12:00-18:00

Skyet

Skyet
2 °C

I dag, 26. januar 2020
12:00-18:00

Delvis skyet

Delvis skyet
2 °C

I dag, 26. januar 2020
12:00-18:00

Skyet

Skyet
2 °C