Donald Tusk: Værdier står ikke til forhandling

Formanden for den største gruppe i Europa-Parlamentet, den liberale EPP, Donald Tusk, skriver i forbindelse med EU-topmødet, at forhold omkring frie medier og retsstaten ikke må være genstand for forhandling. EU-ledernes eventuelle aftale på weekendens topmøde, skal efterfølgende godkendes af Europa-Parlamentet. Arkivfoto.

SOPOT: EU-budgettet og corona-hjælpepakkens beløbs-størrelse er en stor udfordring, men de demokratiske værdier må der ikke forhandles om, skriver Tusk.

LÆS  Dagens polske corona tal: 147 døde polakker

Formanden for den største gruppe i Europa-Parlamentet (EPP) og tidligere EU-præsident Donald Tusk, skriver at forhandlingerne om corona-genopretningsfonden og EU-budgettet er en vigtig test for det europæiske sammenhold.

Donald Tusk skriver, at han ved hvor store forskelle og hvor mange følelser, der er på spil mellem EU-landene på topmødet i Bruxelles der begyndte fredag og som efter planen slutter i dag.

– Jeg er ikke naiv, men jeg ved hvor grænsen mellem pragmatisme og kynisme går, skriver den tidligere EU-præsident.

Usolidarisk solidaritet

– Lad ikke vinderne af debatten om solidaritet, være dem, der forsøger at ødelægge vores solidaritet hver eneste dag. Man kan altid forhandle beløb og indsatser, men de grundlæggende værdier som pressefrihed og retsstatsprincippet, må aldrig være til forhandling. Jeg ved godt, at der ikke findes nogen nem vej, men jeg stoler på politikernes erfaringer og politiske moral, skriver Donald Tusk med skjult henvisning til konflikterne mellem Bruxelles og Warszawa.

Donald Tusk kom med sin appel inden de 27 EU-ledere fredag mødtes i Bruxelles. På mødet skal landene blive enige om en corona-hjælpepakke og EU’s samlede budget for 2021 – 2027. Flere lande har forinden – i lighed med Donald Tusk – krævet at udbetaling af EU-midler kun kan finde sted, hvis modtagerlandene overholder EU-grundloven. Lande som Polen og Ungarn er på konfliktkurs med EU på dette spørgsmål, og de to lande vil blive hårdt ramt, hvis penge og principper kædes sammen.

LÆS  Donald Tusk på vej tilbage til polsk politik

Godkendes af Europa-Parlamentet

Donald Tusk har ingen direkte indflydelse på forhandlingerne, som han havde som EU-præsident, men hvis de 27 stats- og regeringsledere når frem til et resultat, skal aftalen godkendes af Europa-Parlamentet. Her har Donald Tusk, som formand for den største gruppe i parlamentet, afgørende indflydelse på om en eventuel aftale kan godkendes i Europa-Parlamentet.

LÆS  Corona tal fra Polen: 107 smittede polakker

Topmødet mellem EU-lederne betegnes som et af de vigtigste EU-topmøder nogensinde. Ikke mindst på grund af corona-krisen, men også fordi medlemslandene står langt fra hinanden. Både når det gælder talstørrelserne, men også fordi flere lande vil stoppe pengestrømmen til lande, der forbryder sig mod de demokratiske spilleregler. Det gælder blandt andet Danmark og Tyskland.

Ifølge DR’s Ole Ryborg har den første mødedag i Bruxelles fredag mellem de 27 ledere ikke ført til nogen fremskridt i forhandlingerne.

Har du lyst til at læse mere?
Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.

 

LÆS  Corona tal fra Polen: 3.236 smittede polakker