Dramatisk topmøde i København førte Polen ind i EU

  Per_Stig_Møller_polen_polennu

  Danmarks udenrigsminister under Polens optagelsesforhandlinger i København i 2002, Per Stig Møller, åbnede konference på Berlingske i anledning af 10 året for Polens medlemsskab af EU. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk


  KØBENHAVN: Udenrigsminister under det danske EU-formandskab i 2002, Per Stig Møller, siger at det var Tyskland der sikrede Polens vej til EU.


  – Det var Tyskland der sikrede, at Polen blev medlem af EU. Det sagde Danmarks tidligere udenrigsminister Per Stig Møller i dag på en konference i Berlingske Business i København.

  Med i udvidelsen af EU

  Per Stig Møller gennemgik i sit indlæg de seneste 300 år af den polske historie, og beskrev malerisk og underholdende om Polens lange og seje vej ind i EU. Per Stig Møller var udenrigsminister under det danske formandskab i 2002, der førte til at Polen og ni andre lande blev medlemmer af EU. Den tidligere konservative minister var en af arkitekterne bag østudvidelsen i EU.

  – Det var et svært topmøde i december i København, og intet var afgjort på forhånd, og polakkerne blev bare ved med at stille nye krav, sagde Per Stig Møller.

  Tysk støtte

  Da det danske formandskab en december-nat i 2002 havde opgivet Polen i forhandlingerne om optagelse til EU, rakte den daværende tyske kansler, Gerhard Schröder hånden frem.

  – Jeg har penge med, sagde Gerhard Schröder til Per Stig Møller i København.

  – Forhandlingerne var hårde, blandt andet ville polakkerne have nøjagtig den samme landbrugsstøtte som de første medlemmer af EU, men det ville betyde at alle polske bønder kunne købe sig et slot, sagde Per Stig Møller.

  Medlem 1. maj

  – Men Tyskland ville have Polen med, og var klar til at betale, sagde Per Stig Møller i dag. Og sådan blev det. Polen blev medlem af EU den 1. maj 2004 – og det er netop 10 årsdagen der fejres i dag hos Berlingske og senere på dagen ved den polske ambassade.

  En ukendt nabo

  Per Stig Møller kaldte Polen for Danmarks ukendte nabo.

  – Det er en stor fejl, sagde Danmarks tidligere udenrigsminister.

  Polakker til tops

  – Jeg har stor respekt for det polske makkerpar statsminister Donald Tusk og udenrigsminister Radek Sikorski, de har virkelig arbejdet konstruktivt og godt for Europas udvikling, og selv om jeg ikke vil blande mig i indre polske forhold, så har de vist en utrolig konstruktiv vej i løsning af problemerne i Europa.

  – Jeg tror at vi vil se en af de polske leder, helt i front i EU når posterne skal besættes, sagde Per Stig Møller.

  Den polske statsminister afviste fornylig, at han vil gå efter et topjob i EU.

  Dansk landstræner

  Konferencen på Berlingske forsætter resten af dagen, hvor blandt andet den danske landstræner for de polske håndboldkvinder, Kim Rasmussen deltager.

  Dansk erhverv i Polen

  Men konference er først og fremmest en erhvervskonference, og blandt talerne i løbet af dagen er chefen for Netto i Polen, Kent Fogh Petersen, der taler om markedspotentialet i Polen. Kalle Hvidt Nielsen, direktør i den danske virksomhed Topsil fortæller om strategiske opkøb i Polen. Piotr Bujak, der er cheføkonom ved Nordea Bank Polska og PKO Bank Polski taler om Polens og EU’s økonomiske bånd.

  Den respekterede politiske kommentator hos Berlingske, Thomas Larsen – kendt fra flere sammenhænge er konferencens ordstyrer.

  Sidst på eftermiddag er der reception på den polske ambassade i Hellerup i anledning af 10 året, og i anledning af 25 året for de første frie valg i Polen.