GDANSK: 300 sensorer og et hold forskere, skal fremover registrere truede dyre-arter i Østersøen, som er et af verdens mest forurenede farvande.I de næste fem år skal 300 elektroniske sensorer i Østersøen, overvåge truede dyrearter i farvandet. Opstillingen sker i kølvandet på den russisk-tyske gasrørledning, der skal bygges mellem Rusland og Tyskland.

Advarsler

Kritikere af gasledningen advarer mod konsekvenserne for miljøet og dyrelivet i Østersøen, og for at den nye forbindelse bliver det 21. århundredes nye Jerntæppe.

Det nye overvågningsprojekt skal bl.a. sikre, at ledningen ikke ødelægger havmiljøet.

Verdens største

– Det bliver formentlig verdens største forsknings-projekt af denne type, siger professor Krzysztof Skora fra den polske Maritime Research Center til news.pl.

Truet marsvin

Delfinen, som det baltiske marsvin kaldes i daglig tale, er farvandets mest truede dyreart. Internationale eksperter skønner at bestanden er helt nede på 600.

Ifølge WWF i Polen er fiskernes nylongarn den største årsag til at ’delfinen’ er truet, selv om det har været forbudt at fange det baltiske marsvin i Sverige siden 1973, og fra 1984 også i Polen.

International forskning

Overvågningen er en del af et forskningsprojekt, der ledes af eksperter fra Kolmardens Delfin-forskningscenter i Sverige og det polske Maritime Research Center på Hel Halvøen ud for Gdansk.

Tilsvarende organisationer vil blive inddraget fra Danmark og Finland.

300 sensorer

Tre hundrede sensorer, der sænkes i Østersøen i dybder på mellem 5 og 50 meter, skal give de internationale forskere resultater om delfinens færden og antal.

Fem år

Overvågningen er planlagt til at være afsluttet i 2015. Til den tid står den russiske gasledning efter planen færdig.