Det baltiske marsvin, også kaldet delfinen, er Østersøens mest truede dyreart med en bestand på bare 600. Nyt projekt skal give informationer om det nøjagtige antal og deres færden. Arkivfoto
GDANSK: 300 sensorer og et hold forskere, skal fremover registrere truede dyre-arter i Østersøen, som er et af verdens mest forurenede farvande.
I de næste fem år skal 300 elektroniske sensorer i Østersøen, overvåge truede dyrearter i farvandet. Opstillingen sker i kølvandet på den russisk-tyske gasrørledning, der skal bygges mellem Rusland og Tyskland.
Advarsler
Kritikere af gasledningen advarer mod konsekvenserne for miljøet og dyrelivet i Østersøen, og for at den nye forbindelse bliver det 21. århundredes nye Jerntæppe.
Det nye overvågningsprojekt skal bl.a. sikre, at ledningen ikke ødelægger havmiljøet.
Verdens største
– Det bliver formentlig verdens største forsknings-projekt af denne type, siger professor Krzysztof Skora fra den polske Maritime Research Center til news.pl.
Truet marsvin
Delfinen, som det baltiske marsvin kaldes i daglig tale, er farvandets mest truede dyreart. Internationale eksperter skønner at bestanden er helt nede på 600.
Ifølge WWF i Polen er fiskernes nylongarn den største årsag til at ’delfinen’ er truet, selv om det har været forbudt at fange det baltiske marsvin i Sverige siden 1973, og fra 1984 også i Polen.
International forskning
Overvågningen er en del af et forskningsprojekt, der ledes af eksperter fra Kolmardens Delfin-forskningscenter i Sverige og det polske Maritime Research Center på Hel Halvøen ud for Gdansk.
Tilsvarende organisationer vil blive inddraget fra Danmark og Finland.
300 sensorer
Tre hundrede sensorer, der sænkes i Østersøen i dybder på mellem 5 og 50 meter, skal give de internationale forskere resultater om delfinens færden og antal.
Fem år
Overvågningen er planlagt til at være afsluttet i 2015. Til den tid står den russiske gasledning efter planen færdig.