E-handels firmaer i Polen snyder i skat

  polen_mister_millioner_på_e_handel

  E handel er ikke kun netbutikker og auktioner, men også spilleportaler, udvikling og vedligeholdese af websites og meget andet, påpeger NIK. Foto: polennu.dk


  WARSZAWA: Skattevæsnet i Polen har ikke styr på kontrollen af e-handel. Statskassen mister millioner af zloty hver dag, oplyser den polske Rigsrevision.


  Den polske statskasse taber hver dag millioner af zlotys, fordi firmaer, der driver handel på nettet, undlader at betale skat.

  Sådan lyder konklusionen på en rapport fra NIK, som er Polens svar på den danske Rigsrevision.

  Ifølge NIK er der flere årsager til, at det ikke lykkes at inddrive skat fra e-handels frmaerne.

  Mangler lovgivning

  Først og fremmest er den nødvendige lovgivning ikke på plads. Derfor bør det polske finansministerium sørge for at få indført regler, som giver skatte- og toldmyndigheder mulighed for at inddrive skat.

  På trods af den mangelfulde lovgivning udfører skattemyndighederne regelmæssigt kontrolaktioner.

  Kontrollanterne har dog det problem, at de ofte har begrænset computerkapacitet til rådighed.

  Falske navne

  En anden udfordring er, at skattevæsnet sjældent har adgang til præcise data om de personer, der driver handel på nettet. I de tilfælde, hvor der optræder et navn på en indehaver af en netbutik, er det ofte falsk.

  Nye love og regler skal efter NIKs mening ikke begrænse nethandel, men de skal tjene til sætte stoppe for netbaseret undergrundsøkonomi og begrænse mulighederne for at skjule penge, som er tjent på den form for virksomhed.