Ekspert: Danmark kan takke Polen for EU-resultat

  Donald_Tusk_får_æren_for_dansk_sejr_i_EU_Foto_premier

  Polens statsminister Donald Tusk får, af en dansk EU-professor, æren for, at landene udenfor euroen, nu endelig ser ud til, at få adgang til topmøderne med de andre store lande. Arkivfoto.


  KØBENHAVN: Hvis de EU-lande der står uden for euroen, får et årligt EU-topmøde om finanspagten, så kan Danmark ikke mindst takke Polen.


  Polen gjorde det muligt for de danske håndboldherre at vinde guld ved EM, men også på det politiske felt har Danmark meget at takke Polen for, mener EU-forsker ved Københavns Universitet, Rebecca Adler-Nissen, til Ritzau:

  Årligt topmøde

  Danmark kan takke Polen, hvis de euroløse lande ender med at få et årligt topmøde om den finanspagt, som ligger i det udkast, som EU’s topledere forhandler om mandag aften.

  I begyndelsen var det nemlig slet ikke meningen, at lande udenfor euroen skulle med til topmøder, selv om de tilslutter sig pagten i et eller andet omfang. Det påpeger Rebecca Adler-Nissen EU-forsker ved Københavns Universitet.

  Polen råbte højt

  – Vi kan være glade for, at blandt andet Polen har råbt så højt, siger hun og kalder det en indrømmelse fra eurolandene. Oplysningerne stammer fra et udkast til en ny pagt, der blev forhandlet i aftes og nat i Bruxelles.

  Udkast til pagt

  Foreløbig kendes imidlertid kun udkastet til den pagt, som stadig forhandles på topmødet i Bruxelles. Frankrig og især Polen og Danmark har været uenige om ikke-euro medlemmers adgang til beslutningerne.

  Euro-landene kunne i første omgang ikke se den store mening i at holde topmøder om finanspagten med lande, der som Danmark ikke har euro som valuta, men nu lader det til, at selv franskmændene giver efter.