atomkraeft1

Begivenhederne i Japan og 25-årsdagen for eksplosionen i Tjernobyl-atomkraftværket har gjort polakkerne mere skeptiske. Sidste år var 39 procent af polakkerne imod atomkraft, men nu er antallet steget til 53 procent. Arkivfoto.


WARSZAWA: Siden seneste meningsmåling i november 2010 og frem til i dag, er antallet af modstandere af atomkraft steget med 14 procent i Polen, oplyser meningsmålingsinstituttet CBOS.


Ifølge meningsmålingen foretaget for syv måneder siden var 39 procent af polakkerne imod etablering af atomkraftværker i Polen, men efter begivenhederne i Japan er antallet af modstandere steget til 53 procent. Dermed er et flertal af polakkerne nu imod atomkraft.

Polakker mere opmærksomme

Begivenhederne i Japan og 25-årsdagen for eksplosionen i Tjernobyl-atomkraftværket har gjort polakkerne mere opmærksomme på risikoen ved brug af atomkraft.

forbundet med denne type anlæg. I dag er det kun 7 procent af polakkerne der ikke vil tage stilling til emnet, da 15 procent af polakkerne i november havde ingen mening om etablering af et atomkraftværk i Polen.

Tilliden er faldet

De fleste polakker (58%) indrømmer, at deres tillid til atomkraft er faldet efter eksplosionen i det japanske kraftværk Fukushima.

Demonstration ved økonomiministeriet

Antallet af modstandere af atomkraftværker er steget. I 25-årsdagen for Tjernobyl-eksplosion demonstrerede en gruppe af miljøforkæmpere foran det polske økonomiministerium. De kræver at Polen opgiver planerne om at etablere atomkraftværker i Polen. De argumenterer med, at i modsætning til, hvad eksperterne efter ulykken i Tjernobyl har sagt, så sker atomulykker mere end én gang i en million år – hvilket begivenheden i Japan er et klart bevis, hævder de.

Polen har planer om at bygge to atomkraftværker.